A venezuelai köztévében azt vallották az elfogott amerikai zsoldosok, hogy Madurót akarták elrabolni

A venezuelai köztévében azt vallották az elfogott amerikai zsoldosok, hogy Madurót akarták elrabolni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vallomásukat ugyanakkor kényszer alatt tehették. A két elfogott zsoldost alkalmazó biztonsági cég vezetője elismerte, hogy Venezuelába küldte embereit, az amerikai külügy tagadja közvetlen érintettségét, Nicolas Maduro szerint puccskísérlet történt.

Egy Venezuelában elfogott amerikai zsoldos arról nyilatkozott, hogy őt és csoportját azért küldték az országba, hogy rabolják el Nicolas Maduro elnököt – írja a Guardian. Airan Berryt és társát, Luke Denmant vasárnap fogták el a venezuelai biztonsági erők, egy számos áldozatot követelő tűzharc során. Keddi cikkében a Guardian ismerteti Maduro álláspontját, aki szerint a két zsoldos egy 13 fős "terrorista" alakulat élén, az Egyesült Államok kormányának megbízásából tört hatalmának megdöntésére.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten nyilatkozva tagadta, hogy a kormány "közvetlenül" érintett lenne a történtekben. A cikk szerint a két amerikait alkalmazó biztonsági cég vezetője, Jordan Goudreau arról nyilatkozott a Reutersnek, hogy Berry és Denman egy általa szervezett invázióban vettek részt.

A fogságban lévő Barry csütörtökön a venezuelai köztévé adásában ismerte el, hogy a Caracasban található Miraflores elnöki palotát akarták megtámadni. A rajtaütés céljául Maduro elrablását jelölte meg. Nyilatkozata szerint terveik között szerepelt többek között a főváros melletti katonai légitámaszpont elfoglalása is.

Egy nappal korábban Denman is ugyanilyen körülmények között ismerte el mindazt, amit az elnök korábban mondott róluk. Erről egy őt ismerő katonai szakértő a Wall Street Journal számára azt mondta, Denman, aki korábban egy különleges alakulatnál szolgált, az ott használt tanított módon egyértelműen jelezte, hogy kényszer alatt tesz vallomást.

Miközben a latin-amerikai országban évek óta súlyos gazdasági válság van, Maduro orosz katonai segítséggel őrzi a hatalmát, az összeomlást pedig kínai hitelekkel odázza el. Az elnök szerint az ellene küzdő politikusokat az USA támogatja, amit az is mutat, hogy Washington elismerte hivatalos államfőként Juan Guaidót, a Nemzetgyűlés ellenzéki elnökét. Eközben az ENSZ szerint ezerszámra végzik ki az ellenzékinek tartott embereket a biztonsági erők.

Hozzászólások