Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nők jogait csorbítják, de a családok védelmére hivatkoznak.

32 országgal írt alá csütörtökön egy közös, abortusz elleni nyilatkozatot az Egyesült Államok – derül ki a Guardian cikkéből. A Geneva Consensus ("genfi megegyezés") Donald Trump kormányának külpolitikai kampánya, vezetője Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az aláírók arra hívják fel a világ országait, hogy az abortuszhoz való hozzáférést mellőzve foglalkozzanak a nők jogaival és egészségével. Hangoztatják, a nőknek nincsen nemzetközileg elismert joga a terhességük megszakításához, a kormányoknak pedig nem kötelessége semmilyen módon támogatni azt, ha így döntenének. A dokumentum a családok védelmére hivatkozik.

Az egyezményt csupán három európai ország írta alá: Fehéroroszország, Lengyelország és Magyarország.

A lengyel alkotmánybíróság éppen csütörtökön mondta ki alkotmányellenesnek az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében.

Magyarországon a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) újraválasztott elnöke, Veres András nyilatkozott nemrég arról, hogy "megvédené" a keresztény orvosokat az abortusztól, illetve – a "megfogant életek elpusztítása" miatt – bűnnek tartja a lombikprogramot is.

Magyarországot – mint közösségi oldaláról kiderül – Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter képviselte az aláíráshoz vezető folyamat során.

Az amerikai abortusz-ellenes kampányhoz olyan országok csatlakoztak még, mint például Brazília, India, Szaúd-Arábia, vagy az Egyesült Arab Emírségek.

A Guardian emlékeztet: a legtöbb aláíró szerepel azon a 20-as listán, amit az amerikai Georgetown Egyetem társadalomtudósai arról állítottak össze, hogy a világon hol a legrosszabb nőnek lenni. A 167 vizsgált ország közül Magyarország elölről a 49. helyezett, az Egyesült Államok pedig a 19. helyen áll a nők helyzetét tekintve.

Hozzászólások