Mike Pence megírta: Nem áll Joe Biden megválasztásának útjába

Mike Pence megírta: Nem áll Joe Biden megválasztásának útjába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok alelnöke elismeri a választás eredményét – normális körülmények között ennek nem is kellene, hogy hírértéke legyen. Most azonban komoly jelentősége van ennek.

Miután Donald Trump stábja minden jogorvoslati lehetőséget kimerített, az elektorok még decemberben összeültek, hogy leadják a szavazatukat az elnökjelöltekre, a Kongresszus pedig ezekben a percekben számolja össze az elektori voksokat. Ez máskor csak formalitás, most azonban már a távozó elnök is utalt rá: mi lenne, ha az ülést vezető Mike Pence alelnök nem hirdetné ki az eredményt?

Pence egy nyílt levelet írt ezek után, amelyet az ülés első perceiben tettek ki a Twitter-oldalára. Ebben egyértelművé tette: el fogja fogadni a választás eredményét. Hosszú idő óta ez az első alkalom, hogy a távozó alelnök nyilvánosan szembefordul Trumppal.

Mint írta, ha egyetlen képviselőnek is kételyei vannak a választás tisztaságával kapcsolatban, az a törvények szerint kérheti, hogy egy-egy állam eredményeit vizsgálják meg, ez így is történik épp most. Ha azonban ez a vizsgálat megtörtént, akkor az alelnöknek csak az ülésvezetés a feladata – erősítette meg.

Akármi is az ülés hagyományos napirendje,

„nem hiszem, hogy az országunk alapítói fel akarták volna hatalmazni az alelnököt a joggal, hogy egyedül eldöntse, melyik elektori szavazatokat lehet elfogadni"

– tette világossá Pence.

Az ülés helyi idő szerint délután 1 órakor (ez nálunk este 7) kezdődött el. Egyenként nézik meg az 50 tagállam és a főváros választási eredményeit, ha pedig néhány képviselő egy-egy állam eredményével kapcsolatban problémát lát, kérhet külön tárgyalást. Ekkor két órás tárgyalás következik az adott állam voksairól, de elutasítani az ottani elektorok szavazatát csak akkor lehetne, ha a felső- és az alsóház sem fogadná az eredményt. Vagyis ami ezekben a percekben történik, az inkább csak időhúzás és a republikánus képviselők Trump iránti hűségének tesztje, elképzelhetetlen, hogy ne Biden legyen az elnök.

Hozzászólások