Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

11 körzet van lezárva az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol szigorú elzárással próbálják megakadályozni új járvány kialakulását. Gondot jelent ugyanakkor, hogy három különböző tartományban vannak a járványgócok.

A szigorú elzárás és a tömeges tesztelés állíthatja meg a járványt – hangsúlyozza a Global Times. A Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt angol nyelvű lapja úgy fogalmaz, hogy legkevesebb három tartomány 11 körzetében van teljes zárlat, vagyis a valós helyzet ennél akár rosszabb lehet.

Jellemző, hogy sok helyen egészen mást mondanak, mint amit a valóságban tesznek a hatóságok: a központi lap szerint a helyi hatóságok nem szívesen használják az elzárás kifejezést, noha a gyakorlatban ezt alkalmazzák. Mit jelent ez?

Mindenkit „megkérnek”, hogy maradjon otthon, és betiltják a járművek használatát az utakon. A városokba, illetve a falvakba irányuló autós forgalmat szigorúan ellenőrzik: csakis az juthat át az ellenőrzőpontokon, aki létfontosságú árut szállít, illetve tevékenysége kapcsolatban áll a járvány elleni küzdelemmel. Egy autóban maximum két ember ülhet, és mindkettőt azonnal tesztelik.

Az észak-koreai határhoz közel eső Csilin tartományban a fertőzöttek száma meghaladja a 100-at, közülük 80 tünetmentes. Ez utóbbi különösen aggasztja a kínai hatóságokat, mert már mindenki készülődik a Holdújévre, melyet idén február első felében tartanak. Ilyenkor jellemzően egy hét alatt akár több százmillió kínai kel útnak, hogy felkeresse szűkebb pátriáját, márpedig ha tünetmentesek, akkor nehezebb lesz kiszűrni őket.

Hozzászólások