Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A beiktatás ideje alatt Donald Trump volt elnök már Floridában volt.

Mától Joe Biden az Egyesült Államok elnöke: a demokrata politikus helyi idő szerint nem sokkal dél, magyar idő szerint este hat előtt letette hivatali esküjét a washingtoni Capitolium nyugati szárnyának lépcsőjén.

Az Egyesült Államok 46. elnökét John Roberts, a legfelsőbb bíróság főbírója eskette fel, Biden eskütételét megelőzte Kamala Harris alelnöké. A CNN és a The New York Times szerint az elnök eskütételéhez használt Biblia 1883 óta van a Biden-család tulajdonában.

A beiktatáson nem vett részt Donald Trump volt elnök, aki reggel helikopterrel hagyta el a Fehér Házat, és rövid beszédet mondott az Andrews légitámaszponton. Ott volt viszont Mike Pence volt alelnök és az Egyesült Államok korábbi elnökei: Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton. A ceremónián Lady Gaga énekelte az amerikai himnuszt, és Jennifer Lopez is fellépett.

©

A beiktatási ünnepség a koronavírus és a Capitolium januári ostroma miatt is rendhagyó: a biztonságra a Nemzeti Gárda 25 ezer tagja vigyáz, a járványveszély miatt pedig tömegek sem vehetnek részt rajta, őket 200 ezer amerikai zászló képviseli.

"A demokrácia győzedelmeskedik"

Esküje után Joe Biden első beszédét mondta elnökként, ebben Amerika és a demokrácia napjának nevezte a beiktatás napját.

„Újra megtanultuk, hogy a demokrácia féltett kincs, törékeny. De a demokrácia győzedelmeskedett” – mondta beszédében az Egyesült Államok 46. elnöke, akinek elnöki ciklusa hivatalosan beszéde alatt, helyi idő szerint délben kezdődött.

Biden szerint a helyen, ahol néhány napja még az erőszak uralkodott, meg kell teremteni a békés átmenetet – utalt a Capitolium két héttel ezelőtti ostromára. Ezután megköszönte a beiktatáson részt vevő elődjeinek, a volt elnököknek, hogy eljöttek.

A megválasztott elnök egységre szólított fel mindenkit, a kihívások között említve a koronavírus-járványt és a „fehér felsőbbrendűség” eszméjének előtörését. Azt ígérte, hogy ezeket mind legyőzik, és helyreállítják Amerika lelkét, ehhez azonban nemcsak szavakra, hanem egységre is szükség van.

„A minket elválasztó erők mélyek és valóságosak, de nem újak” – figyelmeztetett.

Biden szerint a történelem, a hit és az észérvek segítenek majd elvezetni az egység útjához. Ezért arra kért mindenkit, hogy több tisztelettel legyenek egymás iránt.

„Fejezzétek be a kiabálást, egység nélkül nincs béke” – üzente.

A 78 éves elnök Kamala Harrist, az első női alelnököt is köszöntötte.

„Itt állunk, ahol 108 évvel ezelőtt több ezer tüntető megpróbálta megakadályozni a szavazati jogukért kiálló bátor nőket” – emlékeztetett. A közönséget ezután megkérte, hogy tartsanak egy perces néma csendet a koronavírus áldozatainak tiszteletére. (Az Egyesült Államokban már 400 ezer ember életét követelte a koronavírus-járvány.)

„Lehetőség, biztonság, szabadság, méltóság, tisztelet, becsület és igazság” – sorolta ezután az amerikaiak szeretett értékeit.

Biden úgy vélte, az elmúlt pár hét eseményei megmutatták, hogy vannak igazságok és hazugságok, a hazugságokat hatalomért és profitért terjesztik.

„Véget kell vetni ennek a háborúnak, mely a pirosat és a kéket egymás ellen uszítja” – utalt a republikánusokra és a demokratákra.

Az elnök abban látja a megoldást, hogy ne forduljunk el azoktól, akik máshogy néznek ki, máshogy imádkoznak, vagy más forrásból szerzik a híreiket, mint mi.

„Céltudattal és elszántsággal térjünk rá korunk feladataira” – fejezte be beszédét Biden.

Hozzászólások