Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

75 éves kor felett még mindig csak a Pfizer és a Moderna vakcináival oltanak.

Korábbi álláspontját felülvizsgálva, a francia kormány úgy döntött, hogy a 65-74 év közötti krónikus betegek is megkaphatják az AstraZeneca koronavírus elleni oltását – írja a BBC. Múlt hónapban még csak a 65 év alattiak számára engedélyezték az oxfordi vakcina használatát az országban. Aki betöltötte a 75. évét, annak továbbra is a Pfizer vagy a Moderna vakcináját ajánlják majd fel – idézik Olivier Véran egészségügyi minisztert.

Emmanuel Macron elnököt is idézi a BBC, aki januárban – ellentmondva a brit szakembereknek – azt állította, hogy az időseknél "gyakorlatilag hatástalan" az AstraZeneca védőoltás. Az Európai Tanács múlt pénteki ülése után viszont már úgy fogalmazott Macron:

Ha ezt az oltást ajánlanák fel nekem, nyilvánvalóan elfogadnám.

Franciaország eddig nagyjából 1,7 millió adaggal kapott az AstraZeneca vakcinából. Mivel sokan visszautasítják az oltóanyagot, a rendelkezésre álló mennyiségnek csupán töredékét, 273 ezer adagot oltottak el belőle február végéig. Összesen egyébként 3 millió ember kapott már valamilyen koronavírus elleni vakcinát a 65 milliós országban.

Veszélyes viták övezik az AstraZeneca vakcinát Európa-szerte

Ha túlságosan sokan utasítják el az AstraZeneca vakcinát, ezzel veszélybe sodorhatják az egész oltási kampányt - állítják német szakértők.

Hasonló a helyzet Németországban is: 1,45 millió megszerzett AstraZeneca vakcinából csak 240 ezer került felhasználásra február utolsó hetéig. A szakemberek itt ugyancsak a beoltható emberek körének bővítését javasolják, és Angela Merkel kancellár is kijelentette már, hogy egy megbízható oltóanyagról van szó.

A 66 milliósnál is népesebb Egyesült Királyságban márciusra több mint 20 millió embert oltottak be a BBC egy korábbi cikke szerint. Február közepéig kizárólag az AstraZeneca és a Pfizer–BioNTech vakcinákat engedélyezték az országban.

Lázas lesz-e az AstraZenecától? Na és mennyit érdemes várni a két oltás között?

Van, akinek a karja sem fájdult meg, más órák hosszat megmozdulni sem bír miután megkapta az AstraZeneca oltását. Azt még világszerte próbálják felmérni, mikor érdemes beadni a vakcina második adagját.

Hozzászólások