Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 270 ezer bejelentést kaptak, 280 embert letartóztattak, 300 ellen vádat emeltek. A Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója a szenátus egyik bizottságában beszélt a január 6-i események ügyében zajló nyomozásról.

Belföldi terrorcselekménynek minősítette a Capitolium elleni, január 6-iki támadást az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). Erről Christopher Wray, az FBI igazgatója beszélt kedden, az amerikai törvényhozás felsőházának igazságügyi bizottsága előtt.

Ez a támadás, ez az ostrom bűnözői magatartás volt. Ez ennyire egyszerű, és ezért az FBI ezt belföldi terrorizmusnak tekinti

- mondta az igazgató, aki szerint a nyomozóiroda több mint 270 000 állampolgári bejelentést kapott az amerikaiaktól, amelyek segítettek azonosítani a támadásban feltehetően részt vevő embereket. "Néhányan megtették azt a fájdalmas lépést is, hogy barátaikat vagy családtagjaikat jelentették fel" - mondta.

Január 6-án Donald Trump volt elnök hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is. A volt elnök ellen a demokrata többségű alsóház lázadás szítása miatt emelt vádat, a Capitolium megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt. Donald Trumpot végül - az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) végén - a szenátus felmentette.

Az FBI igazgatója visszautasította azokat az állításokat, amik szerint a Capitolium elleni támadást egyetlen szélsőséges ideológia hívei követték el. "A január 6-i támadók között volt néhány - és a számuk a nyomozás előrehaladtával folyamatosan növekszik -, akiket erőszakos milicista szélsőségeseknek neveznék. És letartóztattunk néhány olyan embert is, akiket a rasszista motivációval rendelkező erőszakos szélsőségesek kategóriájába sorolnék" - mondta Christopher Wray, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a radikális baloldali Antifa tagjai részt vettek volna az ostromban.

Az FBI mostanáig legalább 280 embert tartóztatott le a január 6-i támadással kapcsolatban, és több mint 300-at már vád alá helyeztek. Wray arról is beszélt, hogy az általuk vizsgált belföldi terrorizmussal kapcsolatos esetek száma megduplázódott, amióta ő vezeti az FBI-t. 2017-ben 1000 esetet jegyeztek fel, 2020-ban pedig már 2000-et.

Hozzászólások