A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Minden korábbinál erőszakosabban léptek fel a hatóságok a mianmari katonai hatalomátvétel ellen és a megválasztott vezetők szabadon engedéséért tüntetőkkel szemben.

Csak szerdán 38 ember halt meg az összetűzésekben. Ez volt a tüntetéssorozat legvéresebb napja a február 1-jei puccs óta – idézte az AP hírügynökség az ENSZ mianmari különmegbízottját, Christine Schraner Burgenert.

Legalább három tüntető – köztük egy kiskorú – életét vesztette és több megsebesült a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban Mandalaj térségében. Egy kamaszt fejbe lőttek MjanGjan városában, míg egy férfi és egy nő Mandalajban vesztette életét – mondták el egészségügyi források.

Az ország legnépesebb városában, Rangunban is megmozdulások zajlottak szerdán: a hatóságok könnygázt, gumilövedékeket és villanógránátokat vetettek be a tömeg feloszlatására. Rangunban szemtanúk beszámolói szerint legalább hárman vesztették életüket, mert a biztonsági erők automata fegyverekkel a tömegbe lőttek. A demonstrációk résztvevői azt követelték a hadseregtől, hogy állítsa helyre a demokráciát, ismerje el a novemberi választások eredményét, és engedje el az őrizetbe vetteket. A Myanmar Now helyi hírügynökség szerint legalább 300 tüntetőt előállítottak.

Mostanáig már több mint 50 demonstráló vesztette életét, sokan megsérültek.

Mianmarban egy hónapja szabadultak el az indulatok azt követően, hogy a hadsereg február 1-jén magához ragadta a hatalmat, és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, a belpolitikai tevékenységéért Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét. A katonaság azt állítja, hogy a tavalyi választáson az NLD csalással nyert.

A hadsereg puccsa megakasztotta a közel 50 éves katonai uralmat követő demokratikus reformokat. Eddig százezrek vonultak utcára a hatalomátvétel ellen tiltakozva. A nyugati országok közül több korlátozott szankciókat vezetett be a katonai rezsim ellen.

A mianmari helyzet a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) keddi online tanácskozásán is napirendre került. A Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia és Szingapúr külügyminisztere elítélték a hatósági túlkapásokat.

Hozzászólások