szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oxfordi vakcina ABV5300-as tételének alkalmazása után több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Adatok egyelőre nem támasztják ezt alá, de sokan óvatosak, és az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja a tételt.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Több spanyol tartomány bejelentette pénteken, hogy óvatosságból egyelőre nem használja fel az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég közös fejlesztésű vakcinájának azon tételét, amelynek alkalmazását több ország már korábban felfüggesztette. Az ABV5300-as tételből származó oltóanyag használata után ugyanis több olyan esetet jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Az említett tételből Kasztília és Leónban, Asztúriában és Andalúziában addig nem adnak senkinek, amíg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata le nem zárul arról, hogy a vakcina mellékhatásaként alakult-e ki a véralvadási probléma vagy sem.

A tartományokban az AstraZeneca-vakcina többi tételének felhasználása folytatódik.

Carolina Darias spanyol egészségügy-miniszter csütörtökön közölte: Spanyolországban nem jegyeztek fel eddig az oltóanyaggal kapcsolatos vérrögképződéses eseteket, ezért nem függesztik fel a használatát. Annak eldöntését viszont szintén az EMA-vizsgálat utánra halasztották, hogy 55-ről 65 évre emeljék-e az alkalmazásának korhatárát.

Korábban Dániában, Norvégiában, Izlandon és Ausztriában is leállították a vakcina érintett adagjának a használatát, mert több ember szervezetében vérrögök jelentek meg az oltás után. Magyarországra nem érkezett az ABV5300-as tételből. Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján is szóba került az oltóanyag, itt Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályának vezetője azt mondta: Magyarország az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartja irányadónak, amely szerint az vakcina hatékony, az oltás előnyei pedig meghaladják a kockázatokat.

A magyarhoz hasonló a német álláspont is, valamint Románia is bejelentette már, hogy nem állnak le az AstraZeneca védőoltásának használatával. A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn pedig pénteken jelentette ki:

Nincs ok az AstraZeneca-féle oltás használatának felfüggesztésére.

Spahn a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetőjével, Lothar Wielerrel tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az EMA és az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel, PEI) is a vakcina további használatát tanácsolja.

A német kormány az oltási reakciókról szóló összes beszámolót nagyon komolyan veszi, de az EMA és a Paul Ehrlich intézet is arra a megállapításra jutott, hogy vakcinával beoltottaknál nem fordul elő vérrögképződés szembetűnő gyakorisággal.

A miniszter sajnálatosnak nevezte, hogy néhány EU-s tagországban mégis felfüggesztették a készítmény alkalmazását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!