150 millióan is részt vehetnek az indiai hindu fesztiválon, az egészségügyi minisztérium aggódik

150 millióan is részt vehetnek az indiai hindu fesztiválon, az egészségügyi minisztérium aggódik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország nagyrészén épp romlik a járványhelyzet, de ez sem állítja meg a 12 évente megrendezett fesztivál szervezőit.

Az indiai egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint nagyon sokat ronthat az ország járványhelyzetén, ha a megfelelő óvintézkedések nélkül vesznek részt sokan egy 12 évente megrendezett hindu fesztiválon - írja a Reuters.

Egyelőre napi 40 koronavírusos beteget regisztráltak a hetekig tartó Kumbh Mela ünnepségsorozat környékén, ami csak április végén zárul le. A zarándokok elsősorban azért érkeznek, hogy rituálisan megfürödjenek a Gangeszben, ezzel feloldozást nyerjenek a bűneik alól, és megtisztuljanak lelkileg.

Az 2010-ben tartott előző fesztiválra 80 millió zarándok érkezett, ennek majdnem a duplája, 150 millió sem kizárt a rendezők szerint.

Az érkezők kiszűrésére napi 55 ezer koronavírus-tesztet biztosítanak, de ez a minisztérium szerint nem elég, mivel az elmúlt hetekben több helyen is nagyot nőtt a fertőzöttek száma, ahonnal sokan érkezhetnek a fesztiválra.

A résztvevőknek kötelező lesz a maszkviselés - többmillió maszkot kiosztanak -, és fertőtlenítésre is biztosítanak lehetőséget, de így is nagy az aggodalom az 1,3 milliárd lakosú országban, ahol már elindult az oltási program is.

Hozzászólások