Tetszett a cikk?

Amikor a Fidesz a választási törvény körül kezd babrálni, teljesen adekvát a pavlovi reakció: fedezéket keresni, és onnan átkozódni, meg azonnal feljelenteni őket a Nemzetközi Atomenergia Bizottságnál. Sőt, ez általában bármely unortodox ötletük elhangzásakor jogos. De a választás előtti regisztráció miatt éppenséggel kár izgulni.

Természetesen most is igaz, hogy a kétharmados lehetőségeiket mindenekelőtt a saját gyarapodásukra és a saját hatalmukért használják ki. Messzire kilógnak a történelmi frusztrációik, és itt nem Trianonra kell gondolni, hanem 2002-re, a panelprolik mitikus rohamára, akik a 19 ezres csekkel rohantak megbuktatni a polgári kormányt. Ezt akarják most megakadályozni, a tömegek lázadását, mert már érzik a saját bőrükön, mily szörnyű a nép: kezdi őket utálni.

Ugyanakkor érdemes megvizsgálni, vajon a bürokráciával elkövetett cenzus önmagában, morálfilozófiailag helyes-e. És bizony az jön ki, hogy akit nem érdekel annyira ez az egész, hogy időben megváltsa a menetjegyét, az talán ne találja ki az utolsó, tajtékos napon, hogy az ingyensör-utalványért mégiscsak elmegy szavazni. A tudatos szavazó jó, a vadbarom meg rossz, ezzel nehéz vitatkozni, amikor fél Európa nyögi a tizenkilencezres csekkek törlesztését.

A fideszes masterplan nyilván az, hogy ők majd szépen előveszik a lábasjószág-nyilvántartást meg a konzultációs vonalkódokat, fülön fogják a saját vadbarmaikat egyenként, és regisztrálják őket. Hogy nem okosabbak a saját szavazóik, azt tudják jól: tíz éve nekik húzzák a mulatós nótát. De bíznak abban, hogy könnyebben lehet őket terelni. Az ellenzéki pártoknak viszont úgysem lesz pénzük ilyesmire, de még kampányra sem, maguktól pedig az ostoba prolik nem mennek feliratkozni, és akkor szavazni sem.

Okkal tartanak az ostoba proliktól, hiszen a politikájuk bevallottan ellenük irányul, miközben gondosan lezárja a felkapaszkodás minden útját előttük. Igazán nem volna csoda, ha be lennének pöccenve, és elzavarnák Orbánt rendszerestül, elvégre a vesztesek sokkal többen vannak, mint a Közgép alkalmazottai. Nosza, dolgoztassuk meg őket, ha akarnak valamit. Lássuk, el bírnak-e menni az önkormányzathoz a szavazati jogukért!

És itt válik veszélytelenné a nagy terv. Persze, hogy el bírnak menni. Elmennek ugyanis a hivatalba jogosítványért, engedélyért, segélyért és kajajegyért, rutinszerűen végigvárják a sorukat, igazolják magukat, aláírnak és megköszönik. A proli annyira semmiképp sem ostoba, se nem lusta, mint azt ők elképzelik. Ha ő úgy gondolja, hogy ebből a kormányból elég, akkor nem egy szimpla regisztráció fogja megakadályozni abban, hogy leszavazzon bárki másra.

A javasolt módszer ugyanis egyvalamire jó: motiváció alapján szűr, azoknak biztosít előnyt, akik elkötelezettek. Vagy abban biztosak, hogy csak ez a kormány nyerheti meg a csillagközi csatát az Idő Urai ellen, vagy abban, hogy takarodjanak ezek a dilettáns tolvajok. Mire 2014-ben eljön a regisztráció ideje, ezek a tömegek elkészülnek. Izgatottan számolják majd a napokat, hogy élhessenek időben megváltott jogaikkal. De már a regisztrálást is élvezni fogják. És amikor meglesz az eredmény, annál jobban örülhetnek neki, minél több küzdelembe került.

Indokolatlanul sok eredményt vár Orbántól, aki ettől félti a kormányváltást. Nem az lesz a kérdés, hogy a megalázottak, a felháborodottak és a csalódottak elmennek-e még egy körre választás előtt. Hanem hogy mennyi marad a Kubatov-listából addigra. Aggódni csak annak van oka, aki még mindig nem találta ki, miért is kellene Orbán helyett inkább őrá szavazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a karanténoktatásnak, de nem tehet úgy az iskola, mintha semmi nem történt volna

Vége a karanténoktatásnak, de nem tehet úgy az iskola, mintha semmi nem történt volna

Ötödik próbálkozásra sikerrel landolt a Starship űrhajó – videó

Ötödik próbálkozásra sikerrel landolt a Starship űrhajó – videó

Nagyon sósan eszik? Akkor erről érdemes tudnia

Nagyon sósan eszik? Akkor erről érdemes tudnia