szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legnagyobb multicégekhez köthető szén-dioxid-kibocsátás felér egy nagy ország egész iparágáéval.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Nature Climate Change szaklapban jelent meg a UCL és a Tianjin egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya. A kutatásuk során azt vizsgálták, hogy mekkora részt is tesz ki a multinacionális vállalatok működése a klímaváltozásban.

Bár az, hogy a multicégek ellátási láncai felelősek az üvegházhatásúgáz-kibocsátások ötödéért, nagyon jelentős, épp ezért ők maguk sokat tehetnek azért, hogy ezeket csökkentsék. Akár a beszállítóik energiahatékonyabb működésre sarkallása, vagy egy környezetbarátabb partner választása már sokat nyom a latban.

A francia kőolaj- és földgázcég, a Total S.A. külföldi leányvállalatai és kapcsolatai révén egész Franciaország kibocsátásának több mint a feléért felelős. Ugyanígy a BP-hez nagyobb kibocsátás köthető, mint az olajipar az Amerikai Egyesült Államok kivételével. A Walmart külföldi érdekeltségei pedig nagyobb kibocsátók, mint a német kereskedelmi szektor.

„Ha a multicégek a klímaváltozás ügyében is olyan vezetőnek bizonyulnának, és csak az ellátási láncukban az energiahatékonyságot helyeznék előtérbe, az globálisan is már jelentős csökkenéssel járna. A klímaváltozással kapcsolatos vállalásaik azonban már kevésbé jelennek meg nagyobb befektetési döntéseknél, például, hogy hol építsenek ki valamit” – tette hozzá Dabo Guan, a kutatás egyik résztvevője a Phys.org-nak.

A tanulmány ugyanakkor arra is kitért, hogy a 2011-es, 22 százalékos csúcsról 2016-ra 18,7 százalékra csökkent a multicégek szén-dioxid-kibocsátása, ami a kutatók szerint a „deglobalizáció” és a hatékonyabb technológiák elterjedésének a hatása.

Ugyanakkor, ha a befektetések áramlását nézzük, a tudósok arra is rámutattak, hogy stabilan nő a felett országokban történő befektetések száma: csak 2011 és 2016 között az USA által „kiszervezett” kibocsátás Indiába 50 százalékkal nőtt, Kína délkelet-ázsiai befektetései révén pedig tízszer annyi kibocsátást szervezett ki. Ezekkel azonban csak kiszervezik a szegényebb régiókba a szennyezést.

Dobos Emese Zhvg

Mit szólna ahhoz, ha a leves után a tányért is meg kellene ennie?

Soha nem esett még annyi szó a csomagolásról, mint mostanában, 2021 januárjától pedig búcsút kell vennünk számos egyszer használatos műanyag terméktől. Egyre ismertebbek és népszerűbbek az ehető tányérok, poharak és evőeszközök, amelyeket elfogyaszthatunk, vagy komposztálhatunk. Van, aki szerint ez mentheti meg a világot a műanyaghulladéktól, mások szerint viszont ez távolról sincs így.

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

Megírta a kormányzati oldal, hogy technikai hibák miatt elmarad a hétvégi tömeges oltás, majd eltüntették a bejelentést

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”

„Most mindenkinek úgy marad a haja, ahogy van”