szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Egyetlen Levél díj célja, hogy bebizonyítsák, igenis gazdaságos, ha környezetbarátan működik egy vállalkozás.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Hargitai István, a pazarlásmentesen működő győri Morgen szendvicsező alapítója az ötletgazdája az idén első alkalommal átadott Egyetlen Levél vendégdíjnak. A díjat az a helyi vendéglátóegység nyeri el, amelyik tudatosan és gazdaságilag is fenntartható módon építi be a napi működésébe a környezet védelmét és ezzel is irányt is mutat a többi vállalkozásnak, valamint a helyi közösséget is szolgálja.

Az 50 induló, győri vendéglátóegység közül végül öt között dőlt el a verseny október elején a szakmai zsűri szempontjai és közönségszavazás alapján, ezek:

  • a The Donut Box,
  • Minden nap Vasárnap
  • Westy Zöld Futár
  • Jam Juice & More
  • és a győztes Lima Pub & Hostel.

Mind az öt vendéglátóegységnek megvan a saját története a közleményük szerint, hogy miért építették be a zöld gondolkodást a működésükbe. A zsűri konkrét szempontokat is nézett: 

  • ilyen volt a csikkmentesség vállalása 1 éven keresztül,
  • az ügyfelek számára kihelyezett színkódolt szelektív szemétgyűjtő,
  • minimum 80 százalékban lebomló segéd és/vagy csomagolóanyagok használata,
  • és plusz két alternatív környezettudatos cselekvés beépítése a vállalkozás mindennapjaiba. 

Nyitókép: Dr. Dézsi Csaba András/Facebook

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Dobos Emese Zhvg

Vécépapír több százezer évre - a nyergesújfalui papírgyárban jártunk

Miből raktározott be szinte mindenki, amikor kitört a koronavírus-járvány? Vécépapírból. A pánik ugyan elmúlt, de a vírusbiztos papírok azóta is fontos szerepet töltenek be. Csakhogy van velük egy gond: ezeket a termékeket már nem lehet újrahasznosítani. A nyergesújfalui Lucart Kft-nél igyekeznek mégis megtalálni ennek a módját.

Gyükeri Mercédesz Vállalkozás

Fogadjunk, ön is örülne, ha épp akkor ürül ki a hűtő, amikor kell

Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amelyet feleslegesen vásárolt meg. Egy győri szendvicsező felvette a harcot a pazarlás ellen, olyan módszerekkel, amelyek nemcsak az ő profitját növelhetik, hanem a háztartásokat is segíthetik a spórolásban.