Győrben díjat osztottak a fenntarthatóan működő vendéglátóhelyeknek

Az Egyetlen Levél díj célja, hogy bebizonyítsák, igenis gazdaságos, ha környezetbarátan működik egy vállalkozás.

  • hvg.hu hvg.hu
Győrben díjat osztottak a fenntarthatóan működő vendéglátóhelyeknek

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Hargitai István, a pazarlásmentesen működő győri Morgen szendvicsező alapítója az ötletgazdája az idén első alkalommal átadott Egyetlen Levél vendégdíjnak. A díjat az a helyi vendéglátóegység nyeri el, amelyik tudatosan és gazdaságilag is fenntartható módon építi be a napi működésébe a környezet védelmét és ezzel is irányt is mutat a többi vállalkozásnak, valamint a helyi közösséget is szolgálja.

Az 50 induló, győri vendéglátóegység közül végül öt között dőlt el a verseny október elején a szakmai zsűri szempontjai és közönségszavazás alapján, ezek:

  • a The Donut Box,
  • Minden nap Vasárnap
  • Westy Zöld Futár
  • Jam Juice & More
  • és a győztes Lima Pub & Hostel.

Mind az öt vendéglátóegységnek megvan a saját története a közleményük szerint, hogy miért építették be a zöld gondolkodást a működésükbe. A zsűri konkrét szempontokat is nézett: 

  • ilyen volt a csikkmentesség vállalása 1 éven keresztül,
  • az ügyfelek számára kihelyezett színkódolt szelektív szemétgyűjtő,
  • minimum 80 százalékban lebomló segéd és/vagy csomagolóanyagok használata,
  • és plusz két alternatív környezettudatos cselekvés beépítése a vállalkozás mindennapjaiba. 

Nyitókép: Dr. Dézsi Csaba András/Facebook