szerző:
MTI

Az ombudsman kezdeményezésére az autósokat ezentúl megfelelően tájékoztatják a jármű környezetvédelmi átsorolásáról.

Szabó Máté ombudsman kezdeményezésére a közlekedési hatóság megfelelő tájékoztatással segíti a környezetvédelmi matricák kiadása terén kialakult, sajtóhírek szerint 200 ezer autóst érintő káosz megszüntetését - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

A hivatal emlékeztet arra, hogy a gépjárművek hátsó rendszámtábláján fekete, piros, kék, illetve zöld színű környezetvédelmi plakett igazolja, hogy az egyes járművek milyen mértékben "járulnak hozzá" a levegőszennyezéshez. A legkevésbé környezetbarát fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését a szmogriadó riasztási fokozata esetén a főpolgármester megtilthatja. 

Az alapjogi biztos hivatala a közleményben kiemelte: a tavalyi fővárosi szmogriadó idején érkezett panaszbeadvány szerint a környezetvédelmi matricák kiadására vonatkozó jogszabályok hátrányosan érintik az 1996. január 1-e előtt nyilvántartásba vett gépjárművek tulajdonosait, mert az autójuk csak a piros környezetvédelmi matricára jogosult. 

"A jogszabály azonban kivételt tesz az 1996. január 1. előtt üzembe helyezett, de Euro-II. jóváhagyási jellel rendelkező gépjárművek esetében; üzembentartója a környezetvédelmi felülvizsgálat során kérheti gépjárművének a kék matricára jogosító 4. környezetvédelmi osztályba való besorolását, illetve átsorolását" - írták. Az ombudsman viszont megállapította, hogy a jogszabályban szereplő kivételekről nem megfelelően tájékoztatták a hatóságok az autósokat, így a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb kék helyett az Euro-II. jelű gépjárművek is csak piros matricát kaphattak - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az ombudsman a tájékoztatási kötelezettség betartását javasolta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy a fővárosi és a megyei közlekedési felügyelőségeknél, illetve a hatósági eljárásokban tanúsító szervezetként közreműködő vizsgálóállomásokon kifüggesztik a környezetvédelmi átsorolás lehetőségeit, valamint tájékoztatják az autótulajdonosokat az átsorolás lehetőségéről és az eljárás folyamatáról is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Morricone: Tarantino egy kretén

Morricone: Tarantino egy kretén

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Távirányító sem kell: az agyunkkal irányíthatjuk majd a Samsung új okostelevízióját

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók

Adóvisszatérítést ígérve küldenek e-maileket csalók