szerző:
hvg.hu

Sok helyen még mindig csak a régi forintbankjegyeket fogadják el a parkolóautomaták, egyre gyakrabban okoz ez gondot az autósoknak - írta a napi.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint ha a parkoló-, ital- vagy jegyautomata nem fogadja el a bankjegyet, akkor az üzemeltetőt, és nem a jegybankot kell szidni.

A március 1-én forgalomba hozott új 2000 és 5000 forintos bankjegyek közül az 5000 forintos bankjegyeknek már a felét, a 2000 forintos bankjegyeknek pedig közel 40 százalékát újakra cserélte a Magyar Nemzeti Bank, mégis sok helyen még csak a régi bankókkal üzemelnek az automaták - írta a napi.hu.

Az MNB a portállal azt közölte, hogy a frissítés egyértelműen az üzemeltetők és az automaták gyártóinak feladata. "Az MNB hatáskörébe kizárólag a bankjegyek valódiságát és forgalomképességét egyaránt vizsgáló berendezések tartoznak, a kiskereskedelmi céllal üzemeltetett menetjegy, parkoló-, ital- és áruautomaták nem" - írták.

A bankjegyek azonosítását az ital- és áru, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták beépített felismerő egységei végzik, ebből következik, hogy új bankjegyek kibocsátása esetén nem "az MNB-től származó kütyüre " vagy "kiegészítő berendezésre" van szükség, hanem arra, hogy az automatát üzemeltető gondoskodjon a berendezésébe beépített felismerő egységet működtető szoftver frissítéséről.

Ehhez az üzemeltetőnek fel kell venni a kapcsolatot az adott berendezés szállítójával vagy a szervizt ellátó céggel - tette hozzá az MNB.

A jegybank közleménye szerint időben figyelmeztették a bankóváltásra az automaták tulajdonosait és kellő időt valamint segédeszközt - így például új tesztelési célú bankjegyeket -  biztosítottak a felkészülésre. Amint írják, többször is értesítették az érintetteket arról, hogy szükséges felkészíteni a berendezéseiket az új bankjegyek elfogadására, és e feladatok elvégzéséhez ingyenes szakmai segítségnyújtást is felajánlottak.

Az, hogy egyes ital-és áru-, valamint menetjegy vagy parkolóautomaták felkészítése az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek elfogadására még nem történt meg, az automaták üzemeltetőinek felelősségi körébe tartozik - ismételték meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!