szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

A leggyakrabban ellopott autómárkák közelmúltban közzétett listája szerint már nem a felsőbb kategóriájú autók a tolvajok kedvencei. Az alkatrészeik miatt ellopott, átlagosan 5 és fél éves Volkswagenek, Suzukik, Opelek vezetik a listát – értesült a HavariaPress.

Az autótolvajok elsődleges célpontjai a statisztika alapján már nem a prémiumautók, hanem a hazai autópark leggyakoribb márkái. Az ORFK által a közelmúltban közzétett lopási toplistán tavaly a Volkswagent a Suzuki, az Opel, a Ford és a Renault követte, míg a BMW a 2011-es ötödik helyről egy év alatt a kilencedik helyre csúszott vissza.

Egy biztosító, a Genertel adataiból az is kiderül, hogy az ellopott autóknak évről-évre rohamosan nő az átlagéletkora. A biztosítóhoz érkező lopáskár-bejelentésekben szereplő autók átlagéletkora 2010-ben még 3,9 év, 2011-ben 4,7 év, míg 2012-re már 5,4 év volt, s egyre nő a tíz évnél idősebb gépkocsik aránya is.

Az ellopott autók többsége alkatrészforrásként végzi, tízből kilenc ellopott autó soha nem kerül elő. Ennek ellenére az autósok háromnegyede kevéssé tart tőle, hogy áldozattá válik, és továbbra sem köt biztosítást lopás ellen. A Genertel közelmúltban elvégzett felmérése szerint az autósok jóval inkább tartanak a töréskártól, mint a lopástól: míg előbbi átlaga a 10-es skálán 6,3 volt, addig az utóbbié csupán 3,8, ami igen mérsékelt érték ahhoz képest, hogy egy ilyen kár esetén – biztosítás nélkül – az autó teljes értéke elveszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi