Öt és fél éves Volkswagen a magyar tolvajok kedvence

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

A leggyakrabban ellopott autómárkák közelmúltban közzétett listája szerint már nem a felsőbb kategóriájú autók a tolvajok kedvencei. Az alkatrészeik miatt ellopott, átlagosan 5 és fél éves Volkswagenek, Suzukik, Opelek vezetik a listát – értesült a HavariaPress.

Az autótolvajok elsődleges célpontjai a statisztika alapján már nem a prémiumautók, hanem a hazai autópark leggyakoribb márkái. Az ORFK által a közelmúltban közzétett lopási toplistán tavaly a Volkswagent a Suzuki, az Opel, a Ford és a Renault követte, míg a BMW a 2011-es ötödik helyről egy év alatt a kilencedik helyre csúszott vissza.

Egy biztosító, a Genertel adataiból az is kiderül, hogy az ellopott autóknak évről-évre rohamosan nő az átlagéletkora. A biztosítóhoz érkező lopáskár-bejelentésekben szereplő autók átlagéletkora 2010-ben még 3,9 év, 2011-ben 4,7 év, míg 2012-re már 5,4 év volt, s egyre nő a tíz évnél idősebb gépkocsik aránya is.

Az ellopott autók többsége alkatrészforrásként végzi, tízből kilenc ellopott autó soha nem kerül elő. Ennek ellenére az autósok háromnegyede kevéssé tart tőle, hogy áldozattá válik, és továbbra sem köt biztosítást lopás ellen. A Genertel közelmúltban elvégzett felmérése szerint az autósok jóval inkább tartanak a töréskártól, mint a lopástól: míg előbbi átlaga a 10-es skálán 6,3 volt, addig az utóbbié csupán 3,8, ami igen mérsékelt érték ahhoz képest, hogy egy ilyen kár esetén – biztosítás nélkül – az autó teljes értéke elveszik.