szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdától ismét megálla metró a Batthyány téren, és újra elindulnak a térről a buszok, a HÉV azonban nem tud be az állomásig és a Bem rakpartot sem nyitják meg a közúti forgalom elől, biciklizni és buszozni lehet ott továbbra is. A BKK közzétette a szerdai napra érvényes közösségi közlekedési és forgalmi változásokat.

A Batthyány térnél szerda hajnaltól újra megáll az M2-es metró a Batthyány tér állomáson. Emiatt szerdától az M2-es metróállomás-pótló autóbuszok már nem közlekednek. A metróállomáson lévő jegypénztár még nem üzemel, de a felszínen lévő mozgóárusnál biztosított a jegy- és bérletvásárlás. Az aluljáró üzletei sem nyitnak újra egyelőre.

A metróállomás újranyitásával egyidejűleg június 12-én, szerdán hajnaltól eredeti végállomásukról, a Batthyány tér M+H végállomásról indul a 11-es, a 111-es, a 39-es, a 160-as, és a 260-as autóbuszokat, melyek teljes vonalhosszukban eredeti útvonalon közlekednek a továbbiakban.

A H5-ös hév továbbra is a Margit híd budai hídfője (felszíni állomás) és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik, csúcsidőben pedig továbbra is minden második vonat visszafordul a Szentlélek térről, a Margit hídi állomás szűkös kapacitása miatt. Ezért a hév-pótló autóbuszok továbbra is járnak H5-ös jelzéssel, de immár a Szentlélek tér és a Batthyány tér között. 

A Margit híd és a Lánchíd között a Batthyány tér és a Bem rakpart továbbra is lezárva mard a közúti forgalom előtt, oda csak a tömegközlekedés járművei és a kerékpárosok hajthatnak be.

A 19-es és a 41-es villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M végállomáshoz viszik az utasokat, a Döbrentei tértől a 18-as villamos vonalán. A kimaradó szakaszon, Batthyány tér M+H és Döbrentei tér között utasaink a sűrűbben közlekedő 86-os busszal utazhatnak.

A 86-os autóbuszok továbbra is teljes vonalhosszukon járnak, Újbuda, Függetlenségi park felé ismét az eredeti útvonalukon járnak, és az eredeti megállókban állnak meg. Óbuda, Bogdáni út felé a teljes vonalon az eredeti útvonalon járnak és eredeti megállóikban állnak meg, kivéve a Clark Ádám tér és a Batthyány tér M+H közti szakaszt, ahol továbbra is a Fő utcán közlekednek.

A Török utcában és az Üstökös utcában szerdán visszaáll az eredeti forgalmi rend, valamint az Árpád fejedelem útját is megnyitjuk dél felé a közúti forgalom előtt. Az új forgalmi rendben Óbuda felől az Árpád fejedelem útja felől a Széll Kálmán tér fel (Üstökös utca – Török utca útvonalon) és a Margit hídra Pest felé fel lehet hajtani, de a Bem rakparton dél felé, a Batthyány tér felé továbbra sem lehet továbbhajtani. A várható torlódások miatt az autósok számára Pest felé továbbra is az Árpád hidat ajánljuk.

A Fő utcát és a Bem rakpartot továbbra is csak a közösségi közlekedési járművek használhatják. A Horvát utca és a Fazekas utca a Margit körút és a Csalogány utca közötti szakaszon továbbra is szintén kizárólag a közösségi közlekedés számára van fenntartva a Margit körút felé vezető irányban.

Dél felől észak felé továbbra sem lehet Budán belül közlekedni, mivel a Bem József tér lezárása érvényben marad. Aki Dél-Budáról Észak-Budára tart, kérjük, továbbra is használja a Hungária-körgyűrűt vagy az M0-körgyűrűt.

A kerékpáros közlekedést segítendő a Fő utca – Clark Ádám tér – Batthyány tér közötti útvonalon mindkét irányban, illetve dél felé a Bem rakpart – Bem tér – Fő utca, észak felé pedig a Batthyány tér – Bem rakpart – Árpád fejedelem útja útvonalon a BKK biztosítja a kerékpárosok behajtását a lezárt területre, akik ezen a szakaszon is használhatják az úttestet.

A Margit híd alatti átjáró továbbra is lezárva marad, illetve a hév-állomás mellett továbbra is tilos kerékpározni a Margit híd budai hídfőjénél. Kérjük a kerékpárosokat, hogy a kerékpárút helyett az Árpád fejedelem útját vagy az észak felé egyirányúsított Frankel Leó utat használják ezen a szakaszon.

A 2-es villamosok rövidített útvonalon, Közvágóhíd H és Eötvös tér között közlekednek továbbra is, a megszokott forgalmi rendben (csúcsidőben a villamosok egy része csak a Március 15. térig). A 2-es villamospótló buszok továbbra is Nyugati pályaudvar M és Széchenyi István tér között járnak.

Járatsűrítések: az M2-es és M3-as metrót, az 1-es, 1A, 4-es, 6-os, 17-es, 61-es villamosokat, a 9-es és 86-os buszokat továbbra is sűrűbb menetrend szerint közlekedteti a BKK. Az 1-es villamos vonalán a Bécsi út és Lehel utca között 1B jelzésű betétjáratok is közlekednek a reggeli csúcsidőben.

Kedden déltől a Hamzsabégi úton visszaállt az eredeti forgalmi rend, így az 53-as, a 150-es és a 250-es autóbusz újra érinti Újbuda-központ felé a Nagyszőlős utca, Hollókő utca és Vincellér utca megállókat. Az eddig a Hamzsabégi útra terelt 240E autóbusz is ismét eredeti útvonalán közlekedik, és újra megáll a Budaörsi út (Villányi út) megállóban.

A Margitsziget lezárása érvényben marad, a 26-os autóbuszok nem közlekednek és a 4-6-os villamosok nem állnak meg a Margitszigetnél.

A Királyok útja és a Nánási út le van zárva. A 34-es és 934-es autóbuszok továbbra is terelt útvonalon közlekednek. A Pók utca lezárása miatt a 106-os autóbuszok a Szentendrei útra terelve közlekednek, ezért nem érintik az Aquincum H, Pók utca, Silvanus sétány, Nánási út megállókat és Római úti lakótelep végállomást. Az autóbuszok a Kadosa utcai megállót követően a 34-es buszok Aquincum H megállójában állnak meg.

Az alsó rakpartok a Duna mindkét oldalán lezárva maradnak.

Egyéb korlátozásoka Népfürdő utca részleges lezárása továbbra is fennmarad, így a 115-ös és 133-as buszok továbbra is a Népfürdő utca - Dagály utca útvonalon közlekedhetnek Árpád híd M felé. Nem közlekednek a D11, D12 és D13-as jelzésű hajók. A 104-es és a 104A jelzésű buszok nem érintik a Székesdűlő és a Székesdűlő ipartelep megállókat, valamint Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót. A 122-es buszok Újpest-Városkapu M felé, a 204-es buszok Rákospalota, Kossuth utca irányában, illetve a 196-as buszok Újpalota, Szentmihályi út felé nem érintik az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.

Rendkívüli forgalmi változások

- A közösségi közlekedés segítése érdekében az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán az Egér út és a mai buszsáv kezdete között a városközpont felé a leállósáv helyén buszsávot alakítottak ki a közösségi közlekedés járatai számára.
- Rendkívüli buszsávot jelöltek ki a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig centrum irányban. Ez azt jelenti, hogy a Hegyalja úton csak egy sáv járható az Erzsébet híd felé – az intézkedés célja a 8-as, 112-es és 239-es autóbuszok előnyben részesítése.
- A Dél-Budáról Pest felé haladó, Buda belső területeit elkerülni szándékozó közúti forgalom számára kedvező döntés, hogy a Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen immár két sávon lehet felhajtani a hídra. A Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség létesült a Rákóczi hídra való felhajtáskor Pest felé.
- A Budafoki út Bogdánffy út - Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és az árvízi közlekedés során kiemelt szerepet kapott, csaknem kétszeres kapacitással működő, a budai rakparti villamosokat is pótló 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra terelik, mivel a belső budai területek a beáramló forgalmat az alsó és felső rakpartok lezárása miatt nem tudják fogadni, ezért csak a buszokat engedik be a Budafoki úton a Szent Gellért térig.
- A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára sem lehet autóval felhajtani. A belső sávot hétfőtől kizárólagos közösségi közlekedési sávnak jelöljük ki, így a villamosok mellett az autóbuszok is használni fogják, az autósok azonban csak egy sávot használhatnak majd az Erzsébet híd felé.
- Mivel a Clark Ádám térről észak felé minden út le van zárva, a közúti forgalom kezelhetetlen mértékű feltorlódását elkerülendő a Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között is lezárják a felső rakparti utakat a közúti forgalom előtt. A Döbrentei utcába és a Lánchíd utcába északi irányba csak a 86-os autóbuszok hajthatnak be, a közúti forgalom nem. Az Erzsébet híd felől és a Szent Gellért rakpart felől az Attila út felé lehet haladni az autósoknak, de Észak-Buda a Széll Kálmán tér felől sem megközelíthető közúton a Bem József tér lezárása miatt.
- Az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához előnyben részesítési intézkedések voltak szükségesek. Ennek keretében egyirányúsították a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig kifelé irányban, tehát a Zsigmond tértől befelé minden közúti forgalom az Árpád fejedelem útját használhatja, a Frankel Leó utat nem.
- Az árvízi védekezésben részt vevő gépjárművek kivételével, a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik forgalma az alábbi fővárosi útszakaszokon a veszélyhelyzet időtartamára tilos: Külső Bécsi út, Bécsi út, Vörösvári út, Árpád híd, Róbert Károly körút, Lehel út, Béke út, Hungária körút, Könyves Kálmán körút, Mester utca, Margit híd.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
17 koronavírusos van lélegeztetőgépen

17 koronavírusos van lélegeztetőgépen

Hadházi László fizikaóráján az időjárást is figyelembe kell venni a sebesség kiszámításakor

Hadházi László fizikaóráján az időjárást is figyelembe kell venni a sebesség kiszámításakor

Tizenhárom EU-ország kéri a magyar felhatalmazási törvény vizsgálatát

Tizenhárom EU-ország kéri a magyar felhatalmazási törvény vizsgálatát