szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltört egy úgynevezett dilatációs saru az algyői Tisza-hídban, és a javításhoz meg kell majd emelni az átkelő ezer tonnás pályáját. A közútkezelő szakemberei nemrég fedezték fel a hibát a híd mosása közben – írja a Délmagyarország.

A saruk támasztják a pilléreken keresztül a hidat, és követik a dilatációs mozgást, vagyis a tágulást, összehúzódást. Egy ilyen, körülbelül 40 centi magas saru mozdult ki a helyéről. Ez önmagában nem befolyásolja a híd állapotát, de azért 20 kilométer/órás sebességkorlátozást vezettek be, és a sarut naponta ellenőrzik - olvasható a cikkben.

Az 1974-ben épített Tisza-híd pályalemezét oldalankét 2-2 billenő acélsaru tartja. Egy erősebb lehűlés miatt összehúzódó híd kidönthetné a hibás sarut, igaz, akkor is még további három „láb" tartaná a pályalemezt.

A hibát az ígéretek szerint sürgősséggel javítják, de az eddig megkeresett cégek nem rendelkeznek szabad kapacitással. A munka előreláthatólag nem tartana sokáig, az előkészítést nem számolva az érdemi beavatkozást egy nap alatt el lehet végezni. A hídemelés viszont teljes út- és hídzárral jár majd.

Azt ígérik, hogy a korlátozások mértékéről és pontos időpontjáról tájékoztatják majd a közlekedőket. A teljes híd 10 ezer tonnájából körülbelül ezer tonnát kell megemelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!