szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem kell pótlóbuszra szállniuk az utasoknak szerdától a budapesti 1-es villamos zuglói szakaszán. Befejezték a pálya és a megállók újjáépítését, korszerűsítették az áramellátást és a felsővezetéket is. A Thököly út és a Hungária körút kereszteződését is felújították. Kiegészítő munkák vannak még hátra, ezeket azt ígérik, hogy január végéig fejezik – derül ki a BKK közleményéből.

A BKK szerint az 1-es villamos felújítása az elmúlt tíz év legnagyobb villamosvonal-felújítása volt Budapesten. Szerdától újra a Vörösvári úttól a Közvágóhídig jár a villamos, és lassan befejezik majd a Lágymányosi hídon keresztül futó új szakaszt is a Fehérvári útig. Utóbbi az ígéretek szerint februárra készül el.

Nemcsak az 1-es jár majd a megszokott vonalon, hanem az 1A-s betétjáratot is újraindítják a Vörösvári út és a Népliget között. A felújításnak köszönhetően megszűnnek a sebességkorlátozások, és akadálymentessé tették a vonalat. A korszerűsítés 27,5 milliárd forintba kerül, a költségek nagy részét uniós forrásból fedezik.

Az 1-es villamos óbudai szakaszát hozták rendbe először, majd a Puskás Ferenc Stadion és a Közvághíd között dolgoztak a szakemberek. Utolsóként a zuglói részen indul újra a forgalom a régi szakaszok közül.

©

Az elmúlt több mint egy évben csaknem 16 ezer méter villamospályát újítottak fel, 26 új vágánykapcsolatot építettek ki az ezekhez kapcsolódó jelző- és váltóállító berendezésekkel együtt. Összesen 24 megállót építettek át, megújították a vonal áramellátási rendszerét a felsővezetékekkel és a kábelhálózattal együtt. Több mint 200 új vezetéktartó oszlopot állítottak fel.

Zuglóban a Kacsóh Pongrác út és a Puskás Ferenc Stadion között is új a pálya, a megállók, a felsővezeték. A Kacsóh Pongrác úti megállóban átépítették a lépcsőt, és lift is van már itt. Az Erzsébet királyné útja és a Zugló vasútállomás nevű megállóhelyeken futáros kijelzőt szereltek fel. Az Ajtósi Dürer sornál új jelzőlámpás zebrát alakítottak ki a peron végében. A Hungária körút és a Thököly út csomópontjában felújították az utat, elbontották a régi villamosvágányokat és felsővezetéket.

©

Január végéig befejezik a növénytelepítést, beüzemelik a Kacsóh Pongrác úti liftet, és hangjelző berendezéseket szerelnek fel a jelzőlámpás csomópontokban a vakok segítéséhez.

A Közvágóhíd és a Fehérvári út közötti 3,2 kilométeres szakaszt a tervek szerint februárban adják át, onnantól Óbudától Újbudáig jár majd az 1-es villamos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon

Emmi: Lehet használni mobiltelefont a Covid-osztályokon