Elkezdték felújítani Budapest egyik legrosszabb útját – fotók

Elkezdték felújítani Budapest egyik legrosszabb útját – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az úttal együtt a villamospályát is felújítják az újpesti Görgey Artúr utcában. Hétfőn indult a munka, a tervek szerint három ütemben építik át a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakaszt. Egy ideig pótlóbuszra kell szállniuk azoknak, akik eddig a 14-es és a 12-es villamost használták errefelé.

A BKK szerint a Görgey Artúr utca Budapest legrégebben felújított utcája. 1957-ben cserélték utoljára a burkolatot, a villamospályát pedig 1975-ben építették. Mostanra az út és a villamospálya is tönkrement. Az autók a kockaöves, kátyús út helyett a sínekre kényszerültek, így azok annyira megrongálódtak, hogy a villamosok csak sebességkorlátozással haladhattak errefelé. Az utasoknak ráadásul az útra kellett leszállniuk, mert nem voltak külön kiépített megállók.

©
©

Most nemcsak az utat, a járdát és a villamospályát építik át a megállókkal együtt, hanem a felsővezetéket tartó oszlopokat, a felsővezetéket, illetve az áramellátó rendszert is korszerűsítik. A zöldfelületeket ugyancsak rendbe teszik.

©
©

A munka első üteme várhatóan június közepéig tart. Addig a 12-es villamosok helyett csak pótlóbuszok járnak, a 14-eseket pedig – bár az újpesti rendelőintézetig egyelőre elmennek – Újpest Központ és Káposztásmegyer között a 14-es és a 14E busszal pótolják.

A BKK oldalán folyamatosan frissülő aloldalt hoztak létre a felújításról. Itt találhatóak meg egyebek mellett a friss közlekedési infók és részletes leírás a Görgey utca átépítéséről.