szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha mindenki nem is, de a többség valószínűleg ismeri a Budapestről induló főutak kilométer-számozásának kezdőpontját szimbolizáló szobrot. Az eredeti műalkotás nem maradt fenn, a most láthatót pedig 1975-ben avatták fel a Clark Ádám téren, és azóta is ott van. Rákosligeten azonban készült egy érdekes fotó: ott is feltűnt egy 0-s kilométerkő.

A 0-s kilométerkő WikiPédia-oldalán azt írják, hogy a magyarországi úthálózat jelképes kiindulópontja eredetileg a királyi palota küszöbénél volt, ahonnan a Lánchíd építésekor helyezték át mai helyére. Az eredeti szobor nem maradt fenn. A mai 0-s kilométerkő helyén 1953-ban állították fel Molnár László egy munkást és egy autókereket ábrázoló szobrát. Ezt 1974-ben áthelyezték a XVII. kerületbe, a rákoshegyi vasútállomáshoz. A mai szobrot 1975. április 4-én állították fel a Clark Ádám téren, a Budavári Sikló előtti parkban.

A Waze Magyarország Facebook-oldalára hétfő reggel került fel egy fotó Rákosligetről. Az út mellé halmozott lomok között ott állt egy másik 0-s kilométerkő, amelyről egyelőre nem tudni, honnan származik, illetve milyen anyagból készült. A kommentelők tippjei változatosak: van, aki Photoshopot emlegetett, és volt, aki úgy vélte, hogy hungarocellből vagy habból készült másolatról van szó. Bármelyik verzió igaz is, a látvány valóban furcsa.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

A SpaceX-nek van egy ötlete, hogyan takarítsák el a rengeteg űrszemetet

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy