Visszaállítják a határellenőrzést az osztrák határon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Visszaállítják a határellenőrzést a magyar-osztrák szakaszon a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság idejére, így a nagyobb határállomásokon újra üzembe helyezik a kapukat és folyamatos lesz a járművek, illetve az utazók ellenőrzése - hívta fel a figyelmet a Külügyminisztérium az MTI-nek küldött szerdai közleményében.

A határellenőrzés átmeneti és részleges visszaállítása június 2. és július 1. között lesz érvényben. A nagyobb határállomásokon, így például Hegyeshalomnál erre az időszakra újra üzembe helyezik a kapukat, a kisebb átkelőknél pedig időnként, "várhatóan az adott mérkőzés előtt 26 órával jelennek meg a határcsendőrök és a találkozó után 24 óráig maradnak ott" - tájékoztatott a külügyi szóvivő.

Szelestey Lajos közlése szerint a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára fenntartott helyeken szúrópróbaszerű vizsgálatra lehet számítani, így minden átkelőn csak érvényes okmányokkal lehet majd átlépni. Az ellenőrzés célja, hogy semmi ne veszélyeztesse Ausztria és Svájc által közösen rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve hogy kiszűrjék mindazokat, akik nem kívánatosak az eseményen - írta közleményében a szóvivő.

A tájékoztatás szerint ha valakiről megállapítják, hogy bár szerepel a futball-huligánok listáján, attól még beléphet Ausztriába, a beutazást csak akkor tagadják meg, ha az illetőnek nincs elég pénze az ott tartózkodáshoz, vagy ha úgy döntenek, ha részt venne valamelyik mérkőzésen, az veszélyeztetné a közrendet, illetve autója nincs megfelelő műszaki állapotban. 

Az osztrák kormány már korábban értésre adta, hogy rendkívüli biztonsági óvintézkedésként az Eb ideje alatt visszaállítja az ellenőrzést a belső schengeni határokon, így a magyar-osztrák határon is. A tervezett lépésről, amely a határellenőrzést megszüntető schengeni rendszer keretében jogszerűnek minősül, Bécs már tájékoztatta a szomszédos országok hatóságait. Az alpesi országban 1,9 millió külföldi turista - zömmel szurkolók és futballrajongók - érkezésére számítanak júniusban. Magyarország és Ausztria között tavaly december 21-én szűnt meg a határellenőrzés.