Nyest az autóban - mit tegyünk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
automenedzser.hu

Alig 40-50 centi hosszú, és mindössze 1-2 kiló súlyú az önkényes...


Alig 40-50 centi hosszú, és mindössze 1-2 kiló súlyú az önkényes járműfoglaló, a nagyobb városokban is gyakran felbukkanó nyest, ami életmódját tekintve ugyan ragadozó, de az autótulajdonosok bánatára rágcsálni is imád. Milyen károkat tud okozni a motortérben, és mit tehetünk ellene? - kérdezte meg a szakembert a zalaihirlap.hu.

©

- A nyestek és a különböző rágcsálók előszeretettel költöznek be az autó motorterébe, és ott elsősorban az elektromos vezetékeket rongálják meg, de előfordult már, hogy fékcsövet rágtak szét - válaszolta Péter György autószerelő mester, a Mobil Péter Kft. ügyvezetője. - Ha kábeleket harap át a nyest, összeomolhat az autó teljes elektromos rendszere, ilyenkor kigyulladnak a kontroll-visszajelzők és nem indul a motor. A kábelkötegek cseréje szakszerű javítást igényel, ami nagyobb beavatkozásnak számít.

Célszerű előre felkészülni a nyesttámadásra, s bár 100 százalékos védelem nincs, a rizikó különféle praktikákkal jelentősen csökkenthető. - Kapható nyestvédelmi spray, amivel a motorteret félévente egy alkalommal befújjuk; ennek szaga távol tartja a nyestet, az utastérben viszont már nem érezhető. A spray ráadásul korrózióvédelmet is biztosít, az egészségre pedig ártalmatlan. A másik módszer az elektromos nyestriasztó beszerelése; ez a műszer az emberi fül számára érzékelhetetlen, viszont a nyestet rendkívül irritáló ultrahangot bocsát ki - fogalmazott Péter György, aki végül egy népi praktikát is említett. Egy német ügyfele javasolta, hogy emberi hajat kell zacskóba helyezni, s a kábelekre erősíteni. Állítólag neki bevált...

További részletek a zalaihirlap.hu megyei portálon.

Hozzászólások