Hogyan változott az eredetiségvizsgálat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A hivatalból elrendelt eljárás díja miatt sok autótulajdonos sérelmezi a rendszer működését.

 

©

A hivatalból elrendelt eljárás díja miatt sok autótulajdonos sérelmezi a rendszer működését. Hogy pontosan miből áll a változás, arról Horváth Lászlót, a Magyar Autóklub üzletág-igazgatóját kérdezte a zalaihirlap.hu.

- Kétféle eredetiségvizsgálat létezik január elseje óta: egyrészt megmarad a tulajdonosok kérelmére, például adásvételkor indított eljárás, bár ennek informatikai háttere módosul. Ez elsősorban a vizsgálatot végző szolgáltatókat érinti, akiknek legkésőbb március 31-ig csatlakozniuk kell az új rendszerhez, ha tevékenységüket folytatni kívánják - mondta el a szakember.

Ennél lényegesebb változást hozott egy életbe lépett kormányrendelet, ami a korábbi integrált vizsgálatot megszünteti. Helyette előírja, hogy azoknál a 2006. január elseje előtt forgalomba helyezett járműveknél, amelyeknél még nem végeztek előzetes vagy integrált eredetiségvizsgálatot, a Nemzeti Közlekedési Hatóság hivatalból elrendeli az eljárást (akkor is, ha nem változott a tulajdonos).

- Amikor az érintett járműveket műszaki vizsgára viszik, az NKH szoftvere jelzi, hogy az eredetiségvizsgálatot is el kell végezni. Ezt a tulajdonos megtagadhatja, de a műszaki vizsgát nem szerezheti meg a jármű, amíg az eredetiségvizsgálatot le nem folytatják. 1700 köbcentiméter lökettérfogatig 17 ezer, 1700 és 2000 köbcenti között 18 ezer 500, afölött pedig 20 ezer forint az eljárás díja, amit a műszaki vizsgadíjon felül kell fizetni.

További részletek a zalaihirlap.hu megyei portálon.

Hozzászólások