Takarékos üzemanyagot fejleszt a Mol állami pénzből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Mol egy úgynevezett kutatás-fejlesztés-innováció ernyőprojektre. A kutatást a kormány támogatja, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezeli és a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozza - derül ki a társaság közleményéből.

A százhalombattai telephelyen megvalósítandó, több mint 800 millió forint összköltségű ernyőprojekt az üzemanyagok és az üzemanyaggyártás fejlesztését, valamint az üvegházhatású gázok csökkentését szolgálja - írták a közleményben. 

A Mol a projekt keretében a kőolaj-feldolgozásban valósít meg fejlesztéseket, mivel az elmúlt években az európai motorbenzin iránti igény jelentősen csökkent, viszont a dízel gázolaj iránti a válság előtt növekedett, az elmúlt években pedig a benzinénél kevésbé esett vissza.

A közlemény szerint a projekt egyebek között olyan üzemanyagok kutatására, fejlesztésére irányul, amelyek speciális gépjárműveknél alacsonyabb fogyasztást és kisebb károsanyag- kibocsátást eredményeznek. Továbbá olyan új technológiákat is kifejlesztenek, amelyek a meglévő finomítóüzemek átalakításával új alapanyagokból teszik lehetővé dízel gázolaj előállítását, az üzemek energiahatékonyságának növelése mellett.

A projekt az üvegházhatású gázok - elsősorban a szén-dioxid - kibocsátásának csökkentését is megcélozza - áll a közleményben.