Videó: különleges fegyverrel állítanák meg az ámokfutókat

Videó: különleges fegyverrel állítanák meg az ámokfutókat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy brit cég olyan eszközt fejlesztett, ami rádióhullám-impulzusokat kibocsájtva összezavarja a modern autók elektronikai rendszerét, ezzel pedig a motor leállását idézi elő.

Főként az USA-ban készült rendőrségi felvételeken látni olyan jeleneteket, amikor egy autós üldözés végén szögesdróttal vagy útzárral vetnek véget a hajszának. A brit E2V cég ennél egy fokkal szofisztikáltabb megoldást fejleszt az ámokfutók megfékezésére, ugyanis a mérnökök egy olyan szerkezetet tesztelnek, ami rádióhullám-impulzusokat kibocsájtva összezavarja a modern autók elektronikai rendszerét, ezzel pedig a motor vészleállását idézi elő.

Az eszközt főként katonai, másodsorban pedig rendőrségi felhasználásra szánják, olyan esetekben amikor, egy mozgásban lévő autó megállításánál el akarják kerülni a fegyveres beavatkozást.

A BBC által készített videón látható a rendszer működés közben, hiszen a 24 km/órával haladó autó elektronikáját sikeresen megzavarja, de az eszköz még közel sem tökéletes. A teszten megjelent rendőrségi szakértők szerint van benne potenciál, de egyelőre nagyon gyerekcipőben jár, továbbá vannak olyan veszélyes tényezők, amik így is fennállnak. Az egyik például, hogy nem elég gyorsan állítja meg az autót, hiszen üresbe kapcsolva a váltót, nagy sebességénél még sokáig gurulhat álló motorral is, a másik pedig az elektromos szervó- és a fékrásegítés hirtelen megszűnésében rejlő veszély. A másik gyengesége, hogy régebbi autóknál nem feltétlenül hatékony.

Kövesse az Autó rovatot a Facebookon!
A rovat vezető cikkei negyedórával hamarabb kikerülnek a közösségi oldalra, mint a hvg.hu-ra.