Zseniális? Ilyen egyszerű, hogy ne haljanak meg az autóban hagyott gyerekek

Zseniális? Ilyen egyszerű, hogy ne haljanak meg az autóban hagyott gyerekek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tucatnyi kisgyermek halálát okozzák minden nyáron a felelőtlen szülők. Egy új figyelmeztető rendszer elvileg segíthet, hogy kevesebb legyen a tragédia.

Bármennyire is szeretnénk, hogy ne így legyen, minden nyáron előfordul, hogy a napon hagyott autóban felejtik a gyereküket felelőtlen szülők. A hőmérséklet pedig nagyon gyorsan emelkedik egy bezárt autóban, és ez vezet tragédiához.

Itt egy táblázat, amely megmutatja, milyen gyorsan emelkedik egy autóban a belső hőmérséklet:

©

Nehéz elképzelni az autógyártók miért nem találtak ki valamit arra, hogy ezek az esetek ne fordulhassanak elő, miközben a mai autók olyan elektronikai rendszerekkel dolgoznak, amelyek a fáradtságot is érzékelik.

Az amerikai GMC márka egy új modelljében, az Arcadiában mindenesetre megpróbálkozik valamivel. A jelzőrendszer végtelenül egyszerű, a hátsó ajtók nyitását tárolja a rendszer, és ha valaki 10 percen belül az autó indulásához képest kinyitotta a hátsó ajtókat – jellemzően valakit/valamit berakott a hátsó ülésre – akkor a rendszer aktiválódik. Innentől, amikor a sofőr leállítja az autóját, a rendszer már küldeni fog egy hátsó ülés figyelmeztetést, ami megjelenik a kijelzőn, hasonlóan mondjuk a lámpák lekapcsolására figyelmeztetéshez, ez is hangjelzéssel egyetemben. A rendszer akkor is aktív, ha járó motor mellett nyitja-csukja a hátsó ajtókat valaki, vagyis csak megállt mondjuk felvenni a gyereket.

A rendszer előnye, hogy semmilyen kiegészítő elemet nem igényel, ugyanazt a szenzort használja, amit egyébként is, ha véletlen nyitva maradna valamelyik ajtó, némi programozási munka kell csak a kocsi elektronikai rendszerében, hogy ezt is tudja. Még ha így elsőre nem is tűnik túl precíznek a rendszer, inkább riasszon feleslegessen, mint hogy bekövetkezzen egy tragédia.

Hozzászólások