Télen indulás előtt melegíti a motort? Vigyázzon, komoly pénzbírság járhat érte

Télen indulás előtt melegíti a motort? Vigyázzon, komoly pénzbírság járhat érte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indulás előtti motormelegítés kapcsán megoszlanak a vélemények, az viszont tény, hogy egyes országokban büntetik ezt a tevékenységet.

A mai modern személyautók - legyen szó benzines vagy éppen dízel típusokról - nem igazán igénylik azt, hogy a téli zimankóban elindulás előtt bemelegítsük a motorjukat. Egy rövid bemelegítésről persze szó lehet, de alapvetés, hogy napjaink autóit sokkal jobb úgy üzemi hőfokra hozni, hogy óvatos gázpedálkezeléssel mihamarabb elindulunk velük.

Ettől függetlenül a téli hónapokban sokan mind a mai napig 5-10 percig állóhelyzetben járatják a kocsijuk motorját, és csak ezt követően kelnek útra. Ez nem igazán jó ötlet, főleg akkor, ha külföldön járva olyan országokban teszik ezt, ahol büntetés jár az állóhelyzeti motormelegítésért.

Ilyen ország például a szomszédos Ausztria, ahol nemrégiben egy klagenfurti autós 55 eurós (17 ezer forint) büntetést kapott azért, mert indulás előtt hosszan járatta az autójának motorját. Az ÖAMTC, vagyis az osztrák autóklub szerint a sofőr tulajdonképpen még jól is járt, mert ezért általában 100-200 eurós (30-60 ezer forint) büntetést szoktak kiszabni, de elvileg akár 5 000 eurós (1,5 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósoknak. Még pedig azért, mert tettükkel egyrészt szennyezik a környezetet, másrészt feleslegesen keltenek zajt.

Németországban 10 eurós (3 ezer forint) büntetés jár az állóhelyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (16 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben. Magyarországon jelenleg nem büntetik az indulás előtti tartós motorjáratást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.