Ausztriában kipróbálják a 140-es megengedett tempót autópályán

Ausztriában kipróbálják a 140-es megengedett tempót autópályán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Miközben inkább a sebességhatárok csökkentése dívik mostanság, a szomszédban az ellenkezőjével próbálkoznak. Igaz, csak az autópályákon.

140 km/h-ra emelkedik a megengedett legnagyobb sebesség az osztrák autópálya egyik szakaszán augusztus elsejétől. Az A1-es autópálya két, egyébként háromsávos szakaszán: Melk és Oed között, valamint Haid bei Ansfelden és Sattledt között lehet majd a jelenleginél büntetlenül is gyorsabban hajtani, ahogy Hofer Norbert (FPÖ) közlekedési miniszter közölte, hozzátéve, hogy a sebességhatár emelése mindkét irányban érvényes. Egyelőre csak próbaüzem jöhet szóba, amely 1 évig fog tartani.

1974 óta az osztrák autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség 130 km/h. Eközben a járművek tisztábbakká és biztonságosabbá váltak – mondta Hofer.

A sebességhatárok emelését már többször megvitatták Ausztriában, amelyet főleg a jobboldali pártok sajátították ki. 2006-tól 2007-ig egy tesztpálya is működött a jobboldali BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) sürgetésére, amelynél a 12 kilométeres szakaszon, akár 160 km/h sebességig is lehetett nyomni a gázpedált, ami 4,5 percig tartott ezzel a tempóval.

90 helyett 80 km/h: óriási tiltakozás mellett vezették be az új sebességkorlátozást a franciáknál

A mostanság Franciaországba utazóknak nem árt tisztában lenniük a lakott területen kívüli új sebességhatárral.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.