Stemler Miklós Tech

"Nekünk tudósoknak jóval szerényebbnek kellene lennünk” – interjú a Nobel-díjas Thomas Südhoffal

Hiába tudunk nagyságrendekkel többet agyunk működéséről, mint fél évszázaddal ezelőtt, még mindig csak a felszínt kapargatjuk – mondja a 2013-ban az idegsejtek kommunikációjának területén végzett úttörő munkájáért orvosi Nobel-díjban részesült Thomas C. Südhof, akivel az Idegtudományi Társaságok Európai Szövetségének idei, pécsi regionális találkozóján sikerült hosszabban beszélgetnünk. Az Alzheimer-kórról, az autizmus kezelésének esélyeiről és arról, hogy az emberek talán túlértékelik a tudomány jelenlegi állását.

Cservenák Zoltán Tech

A zsenik ma is köztünk vannak

Melyik gombra nyomna Facebookon, ha meghívnák egy Descartes-előadásra? Elmenne? És ha egy Chomsky-eseményre invitálnák? Vagy azért mindkettőről azt gyanítaná, hogy csak átverés, hiszen a két tudós már meghalt? Összegyűjtöttünk néhány olyan tudóst, akik neve a tudományos világon kívül is viszonylag ismert, elméleteik és eredményeik azonban – korukból kifolyólag – olyan régen születtek, hogy sokan azt gondolhatnák: ők már nem élnek.

MTI Plázs

Meghalt a lombikbébiprogram Nobel-díjas atyja

Hosszú betegség után szerdán elhunyt Robert Edwards Nobel-díjas brit tudós, a mesterséges megtermékenyítés úttörője, akinek kutatásai nyomán elindulhatott a lombikbébiprogram.

MTI Plázs

Doherty: az influenzavírus okozhat még nagy bajt

Az influenzavírus az egyetlen igazán veszélyes vírus, amely világjárványt okozhat - ezt mondta Peter C. Doherty Nobel-díjas tudós a csütörtökön kezdődött Szent-Györgyi Albert Konferencián Szegeden. "A legtöbb vírus nem változtatja gyakran a felépítését, patogenitását. Ez alól az influenzavírus kivétel" - magyarázta az immunológia egyik legnagyobb szakértője.


A címlapról ajánljuk