Tetszett a cikk?

Ismét megrendezik a Közép-Európai régió legnagyobb és legrangosabb állásbörzéjét, amely elsősorban a műszaki, természettudományi, gazdasági és pénzügyi diplomát szerző végzős hallgatóknak, illetve néhány éve végzett szakembereknek segít az elhelyezkedésben. A Műegyetemi Állásbörzének (április 13-14.) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épülete ad otthont. A részletekről a rendezvény főszervezőjét, Solymos Lászlót kérdeztük.

Miben különbözik a tavaszi állásbörze az őszitől?

A legnagyobb különbség a résztvevő vállalatok számában van. Ősszel a standdal megjelenő vállalatok száma körülbelül 75 volt, most 149 -nél járunk ebben a pillanatban. Emellett vannak olyan cégek, akik hagyományos formában, standdal nem vesznek részt a rendezvényen, hanem csak a kiadványunkban, vagy a honlapon hirdetik magukat, állásajánlataikat. Az ő számuk most tavasszal nagyjából harmincra tehető.

Lesz-e változás a tavalyi rendezvényhez képest?

A tavaly tavaszi börzéhez képest is van növekedés, hozzávetőleg tíz-húsz vállalattal van több résztvevőnk ebben az évben.

Milyen a rendezvény látogatottság a nem műegyetemista hallgatók körében?

Jelentős számban érkeznek álláskeresők más budapesti felsőoktatási intézményekből, illetve vidékről is a rendezvényre. Az ő helyzetük megkönnyítésére mi is indítunk ingyenes buszokat vidéki egyetemekről, főiskolákról, mint például Veszprém, Pécs, Miskolc, tehát főként olyan egyetemi városokból, ahol elsősorban műszaki irányultságú felsőoktatási intézmények vannak.Vannak törzscégek? A vállalatok hirdetésre jelentkeznek?

Nagyon sok a visszajáró vállalat. Az esetek 97%-ában mi keressük meg őket. Körülbelül négy-öt olyan cég van, akik a hirdetéseink alapján jelentkeztek.

A két börze között fennmarad a kapcsolat a cégekkel?

Sokszor olyan kevés idő telik el egy börze lezárása és a másik megkezdése között, hogy azt tulajdonképpen akár állandó kapcsolatnak is lehet nevezni. Például a legutóbbi őszi állásbörzét, ami október végén volt, november vége fele zártuk le, azaz készítettük el a rendezvény statisztikáit, amiket aztán elküldtük a résztvevőknek. Megköszöntük hogy eljöttek, illetve azok a vállalatok, akik standdal nem vettek részt, azoknak elküldtük a börze hivatalos kiadványát is, amiben megjelentek. Hasonlóképp a médiapartnereinkkel kötött szerződésekben foglaltak maradéktalan teljesítése is több hetes utógondozást igényel. Tehát az egésznek a pénzügyi és szakmai zárása nagyjából november végére tehető, a következő állásbörze szervezésének a kezdete pedig decemberben kezdődik.

A Börzét megelőzi a Felkészítő Napok rendezvénysorozat. Mi az alapvető célkitűzése a programoknak?

Kiállítóink évről-évre kifogásolják a hallgatók felkészültségét, céltudatosságát. Ezt hivatott javítani a Műegyetemi Állásbörze Felkészítő Napok programsorozat. A legfőbb és legtöbbet említett probléma, hogy az álláskeresőknek alapvető hiányosságaik vannak egy állásinterjúra való felkészüléssel kapcsolatban. Sokszor még azt sem tudják, hogy farmerben vagy öltönyben kell-e megjelenni egy állásinterjún, vagy például, hogy az állásbörzén nem szabad úgy odamenni egy vállalathoz, hogy: „Elnézést, Önök mivel is foglalkoznak?”. Most nem ecsetelem a miértjét a dolognak, aki esetleg nem tudja, annak ajánlom a Felkészítő Napok programsorozatban való aktív részvételt. Ezeket az apró fogásokat ugyanis az egyetem falai között nem lehet megtanulni, erre szolgáló tárgyak igazából nincsenek. Ha valaki tényleg komolyan gondolja, hogy az adott vállalatnál szeretne elhelyezkedni, akkor alapvető információkat tudnia kell róla. Ha valaki ezzel nem foglalkozik, és teljesen felkészületlenül megy oda a kiszemelt vállalthoz, az a cég képviselőjében azt a benyomást fogja kelteni, hogy ő is csak az egyik a sok vállalat közül, ahová az önéletrajzát le akarja adni. Arról meg már nem is beszélve, hogy naponta elmondani százszor azt a mondatot, hogy: Mi vagyunk az AUDI, Győrben autókat gyártunk…nem ezért jönnek az állásbörzére a vállalatok.

A Felkészítő Napok programjai a Börze alatt is folytatódnak?

A Felkészítő Napok március 21-től április14-ig tartanak, az állásbörze két napja április 13-14-e, aminek keretén belül természetesen még tart a programsorozat, átkeresztelve Felkészítő Központra.

A felkészítő programokban mennyire vesznek részt a cégek?

Az előadásokat és workshopokat részben vállalatok képviselői tartják, részben pedig oktatók az egyetemről , akik az adott témában segíteni tudnak.

Milyen előadásokra számíthatnak az érdeklődők?

Említenék néhány programcímet, amelyek nagy sikert szoktak aratni: Felkészítés az állásinterjúra; Önéletrajzírás; Angol nyelvű önéletrajzírás; EU-s munkavállalás; Stresszkezelés, beilleszkedés; Karriertervezés.

A programokon bárki részt vehet?

Az érdeklődőknek a www.fn2005.hu honlapon kell regisztrálniuk magukat. Ennek azért van nagy jelentősége, hogy előzetesen fel lehessen mérni, hány fő szeretne részt venni az adott programon, hiszen a termek befogadó képessége véges.

Milyenek a visszajelzések, mennyien tudnak elhelyezkedni a Műegyetemi Állásbörze segítségével?

Csak a Műegyetemen végzettekre vonatkozóan vannak statisztikáink, és ezek azt mutatják, hogy a BME-n diplomát szerzettek 14-15%-a találja meg leendő állását a börze segítségével.

Hol lehet bővebben informálódni a Műegyetemi Állásbörze iránt?

A www.allasborze.bme.hu honlapon a rendezvénnyel kapcsolatosan minden fontos információ megtalálható. Ezen a weblapon április elejétől elérhetőek lesznek a résztvevő vállalatok állásajánlatai is.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

Az EU Bírósága ismét elmarasztalta Lengyelországot

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen

A finn kormány szerint a Kínából rendelt arcmaszkok nem elég jók a koronavírus ellen

Annyian kirándulnak Szentendrére, hogy le kell zárni a belvárosát

Annyian kirándulnak Szentendrére, hogy le kell zárni a belvárosát