Tetszett a cikk?

Növekszik a Fészekrakó programban érintettek száma, a kormány közelmúltban hozott döntésével az eddigi 30-ról 35 évre...

Növekszik a Fészekrakó programban érintettek száma, a kormány közelmúltban hozott döntésével az eddigi 30-ról 35 évre tolta ki a programban részt vevők körét. Az állami támogatást igénybevevők lényegében a vásárolni kívánt lakás árának 90%-ára kaphatnak támogatott hitelt. Piaci szakértők véleménye szerint a kormánydöntés mindenképpen új vásárlók belépését jelenti majd az ingatlanpiacra, hiszen eddig éppen a programmal együtt járó viszonylag magas törlesztőrészlet okozott gondot sokaknak – a 30-35 év közötti korosztály azonban már jellemzően jobb anyagi háttérrel rendelkezik. Problémát okozhat azonban a felvehető összeg új lakások esetén megszabott 15 millió forintos felső határa – összeállításunk első részében arra kerestük a választ, miből válogathat a fővárosban a leendő Fészekrakó vásárló, ha új építésű lakásba szeretne költözni?

Az újabb trendeknek megfelelően a lakásvásárlók az ár mellett egyre inkább előtérbe helyezik a lakás funkcionalitását is, a korábban igen népszerű egyszobás lakások helyett az érdeklődés inkább a legalább 1.5 szobás lakások felé tolódik el. Fokozottan igaz lehet ez a megállapítás a Fészekrakó programba újonnan bevontak körében, hiszen a 30-35 éves pároknak – akik esetleg már tervezik a gyerekvállalást, vagy már meg is született a gyerek – több helyiséges, nagyobb alapterületű lakásra van igényük.

A budai, belső kerületekben 15 millió forintért gyakorlatilag nem lehet új építésű lakást vásárolni – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House ingatlanközvetítő hálózat elemzési vezetője. Az I., II. és XII. kerületben épülő új lakások négyzetméterára 380-400.000 Ft-tól keződik, és elhelyezkedéstől függően akár 600-800.000 Ft-ig emelkedhet. A piacot áttekintve látható, hogy 20 millió forint alatt ezekben a kerületekben gyakorlatilag nincs is értelme belefogni a keresésbe, a 15-20 millió forint közötti ársávban is csak elvétve található eladó új lakás, melyek rendszerint igen kis alapterületűek.

Árnyaltabb a kép a III. és a XI. kerületben, ahol a kerületek nagysága miatt az ingatlanpiac összetettebb. A XI. kerület bizonyos részein – például a Fehérvári úti lakótelep szomszédságában - 15 millió forintos irányáron már 2 szobás, 50m2-es új lakást is kínálnak. A legolcsóbb, 30-35 m2 alapterületű lakások ezen a területen már 12-13 millió forintért megvásárolhatóak, azonban nincs túl sok belőlük. A III. kerületben több helyen is hozzájuthat a vásárló 1-2 szobás, szintén kis (27-40m2) alapterületű lakáshoz 14-15 milló forint körüli összegért, azonban ugyanaz igaz, mint a XI. kerületben: a kínálat ebben az ársávban erősen limitált. Akik a XXII. kerületben, Budatétény környékén vásárolnának szívesen, szintén hasonló újépítésű kínálatból válogathatnak.

A Belvárosban az V. kerületben nemigen találunk új építésű lakásokat, a VI. kerületben pedig – hasonlóan a budai belső kerületekhez, elvétve néhány kis alapterületű lakás szerepel a 15 millió forint alatti kínálatban. Más a helyzet a VII. kerületben, ahol a központtól távolabb eső részeken már vásárolható 1 szobás, kb. 30-35m2 alapterületű kis lakás. A kerületben a jellemző négyzetméter árak 370-450.000 forint között mozognak, az Astoriától távolabb eső részeken egyes projekteknél az ár némileg alacsonyabb lehet.

A megújulás alatt álló VIII. kerület az előzőekkel ellentétben igazi oázis a Fészekrakó program keretében vásárolni szándékozók számára, a 260.000 forinttól kezdődő négyzetméteráraknak köszönhetően akár 2 szobás, 55 m2-es lakást is lehet 15 millió forintból vásárolni. Az új lakás árak 9-10 millió forint körüli összegtől kezdődnek, 1,5 szobás lakásból 12-13 milló forintért már viszonylag sok van a piacon. A Duna House tapasztalatai szerint a kerületben elsősorban a fiatalok, fiatal házasok, valamint a vidékről felköltözni kívánók keresnek lakást, ugyanakkor a kerület rehabilitációja miatt befektetési szempontból is megéri a vásárlás, mivel a lakások értéke a környezet megújulása miatt a későbbiekben várhatóan emelkedni fog. Korábban hasonló folyamat ment végbe a IX. kerületben, amely szintén kedvelt célpontja a lakáskeresőknek, 13-15 millió forintért itt is számos, 40-45m2 alapterületű lakás kínálja magát, a négyzetméterárak jellemzően 280-320.000 forint között mozognak ebben a kategóriában. A X. kerületben található újépítésű lakások között is bőven lehet válogatni, az árak itt is 9-10 milliótól kezdődnek, elhelyezkedéstől függően 15 millió forintért akár 60 m2-es 3 szobás lakás is kapható, 1,5 szobás lakáshoz 12 millió forint körüli összegért már hozzá lehet jutni.

Budapest egyik új lakások szempontjából legjobban keresett kerülete a XIII., ahol számos exkluzív szolgáltatásokat kínáló társasház épült már meg. Az árak 280-300.000 forintos négyzetméterártól indulnak, a belvároshoz közelebb eső részeken azonban magasabbak is lehetnek. A felvehető maximális 15 millió forintért kb. 40 m2-es lakást vásárolhatunk, a kerület külsőbb részein., egy 1+2 félszobás lakásért már jellemzően 17-18 millió forintot, vagy annál többet kell fizetni. A szintén keresett XIV. kerületben is hasonlóak az árviszonyok: 1 szobás lakás kb. 10 milliótól vásárolható, 1,5-2 szobás lakásért jellemzően 13-15 millió forintot kell fizetni – a kerület nagysága miatt itt is nagyon sokat számít az építkezés helyszíne, amely jelentős árbefolyásoló tényező. A XVIII. kerületben a négyzetméterárak szintén 280.000 Ft-tól kezdődnek, 10-15 millió forint közötti összegért 1-1,5 szobás lakások közül válaszhatunk – példának okáért az Örs utcában 9,6 millióért kínálnak 31 m2-es új építésű ingatlant.

 

Murányi Ákos

elemzési vezető

Duna House

---

A következő részben a 12 millió forintért megvehető használt lakásokkal, valamint a külső kerületek és az agglomeráció árviszonyaival foglalkozunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megérkezett a tisztán elektromos Renault Twingo

Megérkezett a tisztán elektromos Renault Twingo

Hogyan alakítsuk ki a jövőképünket a siker elérése érdekében?

Hogyan alakítsuk ki a jövőképünket a siker elérése érdekében?

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására

Koronavírus: nincs ok az otthoni készletek felhalmozására