szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vajas kenyér nagyon egyszerű fogás, mégis megunhatatlan. A vaj krémes lágysága és íze – főleg ha igazi házi vajhoz sikerül jutni – magában is mennyei. Nemhiába fedezik fel a szakácsok is újra és újra, emelik piedesztálra, mert bizony a vaj az ételeknek is bársonyos, krémes, lágy ízt kölcsönöz.

A vaj emlős állatok tejéből készült zsiradék. A tejet lefölözik, és a tejszínből köpüléssel választják külön a vajat az írótól. Többféle köpülőedény létezik, de szerkezetileg mind ugyanazon az elven működik: egy edénybe beleöntik a tejszármazékot, és egy dugattyúszerű részt hosszabb ideig függőleges irányban le-fel mozgatják. Így az állandó mozgatás hatására a tejzsír részecskéi apró gömböcskék formájában kicsapódnak, amit külön lehet választani az írótól. Ez a vaj. Az otthoni vajkészítés a 21. század végéig a háztartásokban mondhatni megszokott volt.

A köpülés (nevezik még zurbolásnak, zürbölésnek, vajverésnek is) időigényes munka volt, amely bizony nem mindig volt sikeres: könnyen előfordult, hogy a vaj nem vált el az írótól. A kudarcot elkerülendő, számos hiedelem és babona fűződött a köpüléshez. Így egyes vidékeken a köpülőedényt kifüstölték bizonyos gyógyfüvekkel, sarkukkal megkopogtatták. De ugyanúgy hittek abban is, ha a köpülőedény alá pénzt vagy fésűt helyeznek, akkor a köpülés sikeres lesz. Köpülés közben nem volt szabad vendéget fogadni, ha pedig mégis valaki átlépte a küszöböt, akkor nem volt szabad a vajat megdicsérni. Azoktól az asszonyoktól pedig, akik boszorkány hírében álltak, távol tartották a vajat, mert bizony képesek azt lószarrá változtatni. De ismertek voltak a köpülést segítő mondókák is, mint például: ,,Kelj, vajam kelj,/Falu végén hasas lány,/Írós vajat kíván.”

Aréna 2000

A vajat már a Biblia is megemlíti, első írásos említése már 1395-ben megtalálható. A finnugor nyelvekben is igencsak hasonló elnevezéseket találhatunk: osztják woj, mordvin oj, vagy a finn voi. Vidékünkön a vajat legfőképpen tehéntejből nyerik, de találkozhatunk kecsketejből, illetve juh- és bivalytejből előállított vajjal is. Manapság pedig leginkább csak a bolti vajakkal találkozhatunk. A bolti vajak csomagolásán többféle megjelölést találhatunk, ezek a vaj zsírtartalmát jelentik. A márkázott vaj zsírtartalma 80-82 százalék, víztartalma maximum 16 százalék, sótartalma maximum 2 százalék lehet. A teavaj zsírtartalma 80 százalék, víztartalma maximum 19 százalék, sótartalma nincs. A szendvicsvaj zsírtartalma legalább 62 százalék, maximum 72 százalék, víztartalma maximum 30,5 százalék, sót nem tartalmazhat. A vajkrémek már csak legfeljebb 40 százalékban tartalmaznak zsiradékot, és bizony nagyon sokszor több adalékanyagot, állományjavítót, térfogatnövelőket, nem természetes ízesítőket tartalmaznak, így sokkal jobban járunk, ha magunk készítünk valódi vajból vajkrémet.

A vaj nemcsak a hidegkonyhai készítményeknél használhatjuk, de számos főtt-sült ételnek is jellegzetes, bársonyosabb ízt kölcsönöz. Használhatjuk húsok fényezésére, de a levesbe, főzelékbe is. De a köretek, zöldségfélék, halfélék is sokkal finomabbak, ha vajjal készítjük el. A vaj a fagyasztást is jól bírja, így akár hónapokig eltartható.

Vajas tippek, trükkök, fortélyok

Ha a levesbe kevés vajat teszünk, nem lesz bőrös a teteje. Nem fut ki a gyümölcs vagy a tészta vize főzés közben, ha egy kis vajat adunk hozzá. Könnyebb a vajat habosra keverni, ha egy kis lisztet teszünk hozzá. Ha vajjal készítünk süteményt, akkor először keverjük habosra a vajat, és csak azután adjuk hozzá a tojást és a cukrot. Ha vajjal sütünk, akkor adjunk hozzá egy-két csipet sót, akkor nem fog kifröcsögni.

Ha lágy vajra van szükségünk, akkor a hűtőből kivéve is rögtön gyúrható lesz, ha almareszelőn lereszeljük. A fűszervajat nagyon mutatósan tálalhatjuk, ha kicsit lehűtjük, habzsákba adagoljuk, és úgy formákat nyomva tálaljuk. Ugyanígy különböző mintájú jégkocka készítőbe, vagy bonbonosdobozba adagolva is mutatós formákat kaphatunk.

Fűszervajat nagyon egyszerűen készíthetünk – bármelyik zöldfűszert (bazsalikom, menta, kapor, petrezselyem stb.) egészen apróra vágva, jól keverjük össze a puha vajjal és tegyük hűtőbe. A fűszervajak kiválóak grillezéskor is, úgy húsok, mint zöldségek grillezésénél is. Fűszervajat készíthetünk reszelt tormával, sárgarépával, pépes zöldborsóval is, de kaviárral, apróra vágott lazaccal is – igazi ínyencséget kapunk. Morzsolt rokfortsajttal és kevés tejszínnel, fokhagymával az egyik legjobb receptet készíthetjük el. A vaj csak enyhe hűtést igényel, ezért a hűtőszekrény ajtajában tároljuk.  Így rövidebb idő alatt válik kenhetővé a hűtőből kivéve.
Ha nem hűtőben tartjuk a vajat, akkor mindig jól záródó, sötét helyen tartsuk. A fény és a meleg sokat rontanak a vaj minőségén. Nemhiába a szólás: ,Tejben-vajban fürdik. A vaj valóban kiváló bőrápoló tulajdonságokkal is bír. A száraz, cserepes bőr kiváló ápolója.

[[ Oldaltörés (Izgalmas receptek) ]]

Házi vajkészítés

A vállalkozóbb kedvűek a vaj otthoni előállításával is megpróbálkozhatnak, amennyiben sikerül min. 30 százalék zsírtartalmú tejszínt kapni, de a legjobb, ha házi, igazán jó minőségű és még magasabb zsírtartalmú tejszínt tudunk beszerezni. (A legelszántabbak házi tejből maguk fölözhetik le a tejszínt!)  Ha a tejszínt köpülés előtt felforraljuk, a vaj tovább lesz eltartható. A forralást követően tejszínt hűtsük le egészen hidegre. Ezután nincs más dolgunk, mint a tejszínt magas fokozaton 20-25 percig elektromos habverővel keverni. Ez idő alatt különválnak a vajrészecskék az írótól. Szedjük ki a vajat az íróból, formázzuk, majd tegyük hűtőbe. Az íze sokkal finomabb lesz, mint bármelyik bolti vajé, így megéri a fáradozást. Az író is fogyasztható, de felhasználhatjuk süteményekhez is.

Fokhagymás fűszervaj

Aréna 2000
  • 20 dkg vaj
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 evőkanál vegyes zöldfűszer (kapor, snidling, bazsalikom, menta)
  • ízlés szerint 2-3 teáskanál citromlé

A puha vajhoz keverjük hozzá a fokhagymát, a zöldfűszereket és a citromlevet. Tegyük egy kis üvegbe, zárjuk le és tegyük hűtőbe. Pirítóshoz, grillezéshez, sültekhez is kiváló.

Kolbászos vajkrém

Ugyanígy készíthetünk sonkás vajkrémet is, ha kolbászt sonkára cseréljük.

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg kolbász
  • ízlés szerint só, bors, fokhagyma

A kolbászt daráljuk le. Keverjük össze a puha vajjal. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adhatunk hozzá sót, frissen őrölt fekete borsot, zúzott fokhagymát.

Pestós vaj

  • 1 kis csomag vaj (12,5 dkg)
  • 2 csomag petrezselyem apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 dkg apróra tört fenyőmag
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt.

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kis, zárható üvegbe adagoljuk és hűtőbe tesszük.

Mogyorókrém helyett pedig készíthetünk édes vajkrémet is. Sokkal finomabb, és nem utolsósorban természetes hozzávalókból készül.

Diós vajkrém

Mogyorós vajkrémet is ugyanígy készíthetünk, ha a diót őrölt mogyoróval helyettesítjük.
( citromhéjat elhagyjuk ez esetben)

  • 10 dkg vajkrém
  • 40 dkg őrölt dió
  • 1 dl tej
  • 1,5 evőkanál méz
  • Fél citrom reszelt héja

A tejben főzzük fel a diót, adjuk hozzá a mézet és a citromhéjat. Hagyjuk kihűlni, majd jól összekeverjük a puha vajjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis rumot is. Kalácshoz, pirítóshoz is kiváló.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!