Nincs megoldás a kellemetlen Pokémon-rajzásra

Nincs megoldás a kellemetlen Pokémon-rajzásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Auschwitzban, temetőkben, otthonokban ólálkodnak, egyelőre nem lehet kizárni őket.

A Pokémon Go megjelenése óta sorjáznak a különösebbnél különös helyszínek, ahol a virtuális lényecskék felbukkantak. Ezek néha kínos helyzeteket eredményeznek: a washingtoni holokausztmúzeum például már megkérte a játékosokat, hogy függesszék fel a vadászatot a múzeumban. Ott egyébként ráadásul egy olyan Pokémon jelent meg, amely mérges gázt ereget.

De észleltek Pokémont a New York-i 9/11-emlékműnél, valamint Auschwitzban is. Ezenkívül megjelennek magánterületen vagy temetőkben is. További probléma, hogy erősen félreérthető lehet iskolák vagy játszóterek környékén ődöngeni látszólag céltalanul, telefonnal a kézben.

A különös esetek nem közvetlenül a programozók számlájára írhatók: nem ők találták ki, hogy Auschwitzba Pokémonokat telepítenek. A helyszíneket lényegében véletlenszerűen határozza meg a játék.

Ugyanakkor természetesen lehetséges lenne a nem helyénvaló helyszínek kizárása, csakhogy erre a jelek szerint nem készült fel a Nintendo, illetve a játékot fejlesztő Niantic Labs. A washingtoni múzeum kérésére egyelőre nem reagáltak érdemben, ahogy a Vox ezzel kapcsolatos megkeresésére sem. Létezik ugyan egy weboldal, ahol elvileg kérni lehet a pokémonok eltávolítását, de ez nem működik - állítólag a túlterhelés miatt.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy az ilyen esetek ingyenreklámot jelentenek a játéknak: az egész világot bejáró botrányok csak növelik a Pokémon Go ismertségét. Előbb-utóbb azonban meg kell majd oldani a problémát, mert mindenhol mégsem ólálkodhatnak rajzfilmfigurák.