szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy hány konyhában rotyogott az ünnepekkor harcsapaprikás vagy halászlé harcsából, nem tudjuk, de az biztos, hogy ízletes húsa miatt az egyik legkedveltebb étkezési halunk a harcsa. S immár övé a 2017-es év is.

A Magyar Haltani Társaság honlapján tavaly októberben elindított közönségszavazáson az év végéig több mint ötezren voksoltak a harcsára. A korábbi évekhez hasonlóan – 2010 óta – most is három, a hazánkban, illetve a Kárpát-medencében őshonos uszonyos jelölt közül lehetett választani. A harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalék) úszta meg a távot. A paduc 37 százalékkal a második lett, a halványfoltú küllő a szavazatok 16 százalékával a harmadik.

Wikipedia

Magyarország legnagyobb hala a harcsa (amíg a viza természetes szaporulata jellemző volt, addig az számított a legnagyobbnak), 100-150 éve még kétmázsás szörnyeket is fogtak ki vízeinkből, napjainkban már ritkaság a százkilósnál nagyobb példány. Jellemzően 3-8 kg között fordul elő. 22-24 fokos vízhőmérsékletnél, nyár elején szaporodik. Kedvenc búvó-ívóhelyei a fűzfás partoldalak, a nádasok széle.

S hogy miért szeretjük? Ruganyos, szinte szálkamentes fehér húsa jól tűri a sütést, párolást, gőzőlést, főzést, nem esik szét. Igen jól passzítható a legkülönbözőbb zöldségekkel, fűszerekkel, számtalan konyhai "fúzióra" alkalmas. Hogy csak néhányat említsünk a szokásos paprikás vagy pörkölt helyett: harcsatempura, harcsagyros, harcsatatár. A 2016-os Gourmet Fesztiválon, ahol a hal és a vad kapott főszerepet, nem egy étterem harcsával rukkolt ki. Például a Jankovich Kúria fafülgombás harcsapaprikását kimcsivel és algás knédlivel kínálta. A Király 100 szürke harcsás paprikás rétese haltejjel, ikrával, a Robinson marinált rántott harcsája zöldségekkel, a Tanti harcsa kompozíciója savanyított hagymával etette magát, pontosabban az ízhalász gasztronautákat.

S tessék elhinni, nem véletlenül ragaszkodik az év vendéglőse, Rosenstein Tibor ahhoz, hogy a harcsapacalhoz más nem nyúlhat, csak ő. Addig is, míg azt megkóstolnánk, dobjunk össze otthon egy egészséges harcsapaprikást.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!