Terézvárosból is kitiltották a sörbicikliket

Terézvárosból is kitiltották a sörbicikliket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A terézvárosi önkormányzat szerint az üzemeltetők is elismerték, hogy a sörbiciklikkel járó kellemetlenségek egy ponton túl "nem tolerálhatók".

Gyakorlatilag megtiltja az önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a sörbiciklik közlekedését az a rendeletmódosítás, amelyet csütörtökön fogadott el a terézvárosi önkormányzat. A rendeletben foglaltak betartásáról a VI. kerületi közterület-felügyelet gondoskodik – közölte az önkormányzat.

A rendeletmódosítást Hassay Zsófia fideszes polgármester kezdeményezte, és azzal indokolta, hogy a sörbiciklik "mind a lakosságot, mind a kerületben közlekedőket rendkívüli mértékben zavarták".

A szolgáltatást igénybe vevők "hangoskodása, olykor botrányos viselkedése, a forgalom akadályozása, ellehetetlenítése miatt" nagyon sok panasz, bejelentés érkezett – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a testületi ülésen szót kérő, sörbicikliket üzemeltető cégek képviselői nem vitatták a korlátozás jogosságát.

Elismerték, hogy ez a szolgáltatás "jellegéből adódóan nem tartható normális mederben", így az azzal járó kellemetlenségek egy ponton túl "nem tolerálhatók". Mindössze azt kérték, hogy kapjanak írásos tájékoztatást a rendelet módosításáról és megsértésének szankcionálásáról – írta az önkormányzat.

A közlemény szerint a jogsértés elkövetőjét a közterület-felügyelő legfeljebb ötvenezer forintos bírsággal sújthatja a helyszínen, illetve önkormányzati hatósági eljárásban a jegyző közigazgatási bírságot szabhat ki. Utóbbi természetes személyeknél százötvenezer forintig, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknél egymillió forintig terjedhet.

Azért, hogy az ügyben minél előbb egységes, mindenkire kötelező érvényű szabályozás jöjjön létre, Terézváros önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult.

Korábban a VII. kerületből is kitiltották a sörbicikliket.