Tokaji Ősz – a legszebb borokkal

Tokaji Ősz – a legszebb borokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Sz.M.I.

Ezen a hétvégén a budai Várban fesztiváloznak a borok, egy hét múlva pedig Tokaj-Hegyalján a borgasztronómia színe-java: szeptember közepén 14. alkalommal kerül sor az egyik legimpozánsabb borvidéki rendezvényre.

A háromnapos – szeptember 15-17. közötti – rendezvényre, amely az utóbbi években a borrégió presztízsrendezvényeként az igényes borértők egyik fő célállomásává is vált, a meghirdetett program szerint mintegy 50 top borászat bevonásával kerül sor.

©

Az idei Tokaji Ősz házigazdája az éppen 25. születésnapját ünneplő Disznókő Birtok, melynek vezetője, Mészáros László. Nagy örömmel fogadta a felkérést a szervezőktől. Amint nyilatkozta: már csak azért is szívesen állt a Tokaji Ősz csapata mellé, mivel a birtok célja és a szellemisége is hasonló: megmutatni a borvidék nagyságát, az itt termő borok egyediségét és a vidék gyönyörű természeti értékeit.

©

A minőségre és az eleganciára építkező ikonikus pincészet mellett – a szokásoknak megfelelően sok helyszínen többféle programmal is várják a vendégeket. A nívó, az exkluzivitás és a hagyomány fúziójaként definiált rendezvény fókuszába az idén az aszú kerül.

Tokaj-Hegyalja legszebb borait több patinás tokaji pincében kóstoltatják, és a szép borok mellett sorban, valódi fine dining élmények várnak a vendégeikre. A hagyományos pénteki gálavacsorára, szeptember 15-én például az idén az év vidéki éttermének választott mádi Gusteau-ban kerül sor.

©

Másnap a program hét településen zajlik, ahol neves borászokkal személyesen fedezhetők fel a borvidék kincsei. De a legnagyobb attrakció idén minden bizonnyal a Tokaji Ősz Nagykóstoló lesz, melyen több mint 50 Tokaj-Hegyaljai top borászat vesz részt. A grandiózus „sétáló kóstoló” Tokaj belvárosában, a Kulturális negyedben zajlik majd. Lesznek mesterkurzusok is – a borvilág egyik igazi híressége, Christian Seely (az AXA Millésimes vezérigazgatója) személyesen tart portfóliókóstolót. A Champagne mesterkurzusunkon pedig a világ nagy „buborékosaival” ismerkedhetnek a vendégek.

Vasárnap, szeptember 17-én pedig Mészáros László a Disznókő birtokra invitálja a résztvevőket, akik a birtoklátogatás során belekóstolhatnak a hegyaljai szüretbe is.