Van Gogh helyett arany vécécsészét ajánlott a neves amerikai múzeum Donald Trumpéknak

Van Gogh helyett arany vécécsészét ajánlott a neves amerikai múzeum Donald Trumpéknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyfajta művészet helyett másfajta művészetet kínált a Fehér Háznak a Guggenheim Múzeum.

A Fehér Ház és a Guggenheim Múzeum közti e-mail-váltásról először a Washington Post írt e hét kedden. Eszerint Donald Trumpék a Tájkép a hóban című Van Gogh-képet szerették volna kikölcsönözni a múzeumtól a Ház számára, mellyel hálószobájukat szerették volna feldobni.

A szeptember 15-i keltezésű e-mail szerint a múzeum udvariasan, de visszautasította a Fehér Ház kérését, és inkább valami mást ajánlott. Egy 18 karátos aranyból készült vécécsészét, melyet eddig nagyjából 100,000 látogató használta a Guggenheim mosdójában.

Bárki használhatja a színarany WC-t New Yorkban

Nem vicc: abszolút működőképes 18 karátos arany WC-t telepítettek a Guggenheim Múzeum mellékhelyiségébe. Sz*rhatunk a művészetre, sőt Amerikára.

Az aranyvécé egyébként műalkotás, címe is van, America, az alkotó az olasz Maurizio Cattelan (akit nem igen nevezhetünk Trump hívének) – az alkotás ironikus utalás a mindenki számára megélhető amerikai álom gondolatára, egyben csípős kritikája a luxusnak.

"Természetesen rendkívül drága és igen törékeny, de teljesen működőképes", írt a múzeum kurátora, Nancy Spector, aki hozzáteszi, kérés esetén minden szükséges információt megadnak a tárgy használatához.

(via New York Times)