Kiderült, hogy Einsteinnek is voltak rasszista nézetei

Kiderült, hogy Einsteinnek is voltak rasszista nézetei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy most kiadott útinaplójában többek között a kínaiakra és az egyiptomiakra is tesz megjegyzéseket.

Meglehetősen rasszista megjegyzéseket találtak Albert Einstein egy most kiadott naplójában - írja a CNN. Míg a világhírű fizikust egészen eddig egy humanitárius ikonnak gondolták, egyszer pedig a faji alapú szegregációról azt mondta, hogy a fehérek betegsége, a Princeton University Press által most kiadott 1922-23-as útinaplóiban kifejezetten rasszista mondatok is találhatók.

A naplót Einstein a Távol-Keleten, Palesztinában és Spanyolországban tett utazásai alatt írta, a kínaiakról pedig azt írja benne, hogy "szorgalmas, koszos és korlátolt emberek", akik "nem padon ülnek, amikor esznek, hanem guggolnak, mint mikor az európaiak könnyítenek magukon az erdőben". A továbbiakban Einstein azt is írja, hogy a kínai "egy különös, csordaszerű nemzet", a kínaiak pedig "sokszor inkább automaták, mint emberek".

"Sajnálatos lenne, ha ezek a kínaiak kitúrnák az összes többi fajt. A hozzánk hasonlók számára a puszta gondolat is kimondhatatlanul szomorú" - írta a fizikus a naplójába.

A kínaiak mellett az egyiptomiakra és a Srí Lanka-iakra is tesz megjegyzéseket: Port Szaíd kikötőjében arról ír, hogy a "legkülönfélébb árnyalatú" emberek mentek fel a hajójukra, "mintha a pokol köpte volna ki őket", illetve csőcselékként, söpredékként jellemzi őket, a Srí Lanka-i Colombóban pedig a helyieket "tolakodóként" és "primitívként" írja le.

Einstein a naplóban alapvetően sztereotip módon ábrázolja az embereket és a különböző nemzeteket, a japánokról viszont jó véleménnyel van, róluk azt írja, hogy nem hivalkodnak és tisztességesek.

Hozzászólások