Péntektől házasodhatnak a melegek Tajvanon, 160-an már meg is tették

Péntektől házasodhatnak a melegek Tajvanon, 160-an már meg is tették

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pedig tartottak a melegházasságról népszavazást, és ott nemet mondtak rá.

Hivatalos adatok szerint máris több mint 160 azonos nemű pár kötött házasságot Tajvanon, miután életbe lépett pénteken az ezt lehetővé tévő, egy héttel korábban megszavazott törvény.

A tajvani alkotmánybíróság két évvel ezelőtt ismerte el az azonos nemű párok jogát a házasságra, a parlament pénteken alkotta meg a melegházasságot legalizáló törvényt, Ázsiában elsőként. A döntést az egész térségre kiható társadalmi forradalomként értékelték az LMBT-közösség tagjai.

Az alkotmánybírósági ítélet után a konzervatív ellenzék népszavazást kezdeményezett a kérdésről, és ezen a többség arra voksolt, hogy ne változtassák meg a házasság meghatározását. A parlament a kormányerők vezetésével ennek ellenére megszavazta a törvényt.

Az AP hírügynökség tudósítása szerint az egyik tajpeji kerületi házasságkötő terem előtt húsz pár várt a hivatalos házasságkötésre. Az egyik házasulandó azt mondta a tudósítónak, nagyon büszke a hazájára. A pároknak gratulált az az aktivista, Csi Csia-vej, aki annak idején az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Kifejezte abbéli reményét, hogy a tajvani demokrácia e győzelme hatással lesz Ázsia más országaira is.

Az egyenlő jogoknak a házasság területére is történő kiterjesztését az elmúlt két évben mindvégig támogatta a kormányzó Demokratikus Haladó Párt, viszont könnyen lehet, hogy Caj Ing-ven elnöknek ezzel nehezebbé vált a második terminusára is megválasztatnia magát jövőre. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja őt és kormányát, hogy figyelmen kívül hagyta a nép akaratát.