Lemondhat szexista megjegyzései miatt a tokiói olimpia főszervezője

Lemondhat szexista megjegyzései miatt a tokiói olimpia főszervezője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mori Josiró, aki szerint túl sokat beszélnek a nők, sajtóértesülések szerint pénteken benyújtja lemondását.

Várhatóan lemond tisztségéről Mori Josiró, a tokiói nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke – írja az insidethegames. A híroldal a Kyodo News-t idézve számol be arról, hogy Mori a Tokió 2020 szervezőbizottságának pénteki ülésén nyújtja majd be lemondását. Az ülést kifejezetten azért hívták össze, hogy a résztvevők kifejthessék álláspontjukat az elnök korábbi szexista megjegyzéseiről, illetve arról egyeztessenek, hogyan valósítsák meg nemek közti egyenlőséget a tokiói olimpián.

A 83 éves sportdiplomata – Japán egykori miniszterelnöke – az ország Olimpiai Bizottságának múlt heti ülésén került kínos helyzetbe, amikor azt mondta: bosszantja őt, hogy időbeli megkötések nélkül szólalhatnak fel a bizottság női tagjai, mert "túl sokat beszélnek". Azóta sokszor elmondta, mennyire sajnálja a megjegyzését. Azonban az insidethegames szerint amikor nemrég egy sajtótájékoztatón újra a témáról faggatták, úgy válaszolt:

Nem annyira figyelek mostanában nőkre, szóval nem tudom.

Mori utódja a japán labdarúgó szövetség korábbi elnöke, Kavabucsi Szaburó lehet a híroldal szerint. Kavabucsi jelenleg a Tokió 2020 szervezői bizottságának tagja, illetve az olimpiai falu polgármestere.

"A nők túl sokat beszélnek" - hangoztatta a tokiói olimpia főszervezője

A 83 éves Mori Josiro bocsánatot kért a "meggondolatlan kijelentéséért", de nem mond le.

Hozzászólások