Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Szabadulna Zamárdi a Balaton Sound fesztiváltól, evezős buli lehet helyette

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak egy évre szerződne az önkormányzat a Sziget Kft.-vel, és dupla pénzt kérne. A polgármester sportrendezvényeket látna szívesebben – például a Balaton-átevezést.

Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik – közölte Csákovics Gyula, a város független polgármestere. Mint elmondta:

régóta komoly feszültséget okoz, hogy a fesztiválok – az előkészületekkel és utómunkálatokkal – a nyári főszezon nagy részében, hat héten át lefoglalják a település másfél kilométernyi szabad partszakaszát.

Hozzátette, hogy a múlt nyáron, amikor a rendezvények a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, „NDK-s időket idéző” tömegek lepték el ezt a parti részt. A turizmusból élő vendéglátósok, szállásadók nem is panaszkodtak, az önkormányzatnak viszont 130 millió forintos bevételkiesést jelentett, hogy nem szedhetett közterület-használati és parkolódíjakat. Csákovics úgy fogalmazott:

Megítélésem szerint a lakosság többsége szívesebben látna már Zamárdiban sportrendezvényeket, mint nagy fesztiválokat, és a világ sem afelé halad, hogy több tízezer ember zsúfolódjon össze napokig egy helyen.”

Hozzátette azt is, hogy idén már nem öt, hanem csak egy évre kötnének megállapodást a Balaton Sound és a Strand fesztivált szervező Sziget Kft.-vel, szigorú feltételekkel, és dupla bérleti díjért. Ha a járvány miatt az idén nem tarthatóak meg ezek a fesztiválok, opcionálisan egy évvel meghosszabbítható lenne a megállapodás, de aztán – mint a polgármester mondta – a nagyjából 2500 lakosú Zamárdi végleg szeretne megválni a napi 25–30 ezres tömeget vonzó Balaton Soundtól és a hasonló nagy fesztiváloktól. A hétvégéig várják a választ, hogy a szervezők elfogadják-e a település feltételeit.

Zamárdi oltási igazolványhoz kötné a részvételt a Balaton Soundon

Egyelőre azt sem tudni, hogy lehet-e fesztivált szervezni nyáron, és hogy beoltják-e addigra a bulizni vágyókat.

A polgármester közölte azt is, Zamárdi önkormányzata szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy Fonyód–Badacsony helyett Zamárdi–Tihany, illetve Zamárdi–Balatonfüred között, vagyis egy rövidebb és egy hosszabb távon rendezik meg idén – a tervek és a lehetőségek szerint júliusban – a Balaton-átevezést. Elmondása szerint az önkormányzatot a szövetség kereste meg azzal, hogy a fonyódi helyszínt kinőtte a több ezres tömeget vonzó sportrendezvény. A távlati tervek Csákovics szerint arról szólnak, hogy a Balaton-átevezés egy több napos, strandi sportágakat is befogadó, családi tömegsportrendezvénnyé váljon.

Hozzászólások