Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Ken Follett: Putyin jobban tenné, ha elolvasná a következő könyvemet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi lenne, ha egy lopott amerikai drónnal bombáznának le egy várost? Indulhat-e úgy világháború, hogy a világ nagyhatalmai közül valójában senki nem szeretné? Ken Follett a következő regényéről beszélt egy sajtótájékoztatón, amelyen a hvg.hu is jelen volt.

Úgy volt, hogy, hogy csak 2023-ra készül el vele, mégis már idén novemberben megjelenik a világ egyik leghíresebb írója, A katedrális, a Tű a szénakazalban, Az ígéret földje vagy Az Éden kalapácsa szerzőjének új regénye, a Never (ami magyarul sohát jelent, de hivatalos magyar cím még nincs; a magyar fordítás is érkezik már idén).

Nem szoktam ilyen gyorsan írni, de hát a karantén alatt semmi mást nem lehetett csinálni!

– mondta Ken Follett csütörtökön, az új könyv első, online tartott sajtótájékoztatóján, amelyre a hvg.hu is meghívást kapott. Hozzáteszi: novemberben készült el a közel ezeroldalas Never első verziójával, és ilyenkor általában újabb egy évre van szüksége ahhoz, hogy újraírja az egészet, viszont az angol és amerikai kiadóinak annyira tetszett a szöveg, hogy folyamatosan nyaggatták, még 2021-ben ki akarják adni a könyvet. „Azért az jó érzés, ha az ember kiadója ennyire lelkes, úgyhogy novembertől februárig heti hét napot a szövegen dolgoztam” – mondja Follett.

A történelmi kalandregényeiről és kortárs politikai konfliktusokat körüljáró thrillereiről ismert Follett elmondta: amikor komolyabban beleásta magát az első világháború történetébe, megdöbbentette, hogy azt a háborút valójában senki nem akarta elindítani, és tulajdonképpen „véletlenül” alakultak úgy a dolgok, ahogy. „Elkezdtem azon gondolkodni, mi lenne Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának mai megfelelője.

Vajon jobbak lennének a világ mai vezetői, mint azok, akik 1914-ben nem tudták megakadályozni a háború kitörését?

Ken Follett otthonában, az online sajtótájékoztatón

Follett nem akart nagyon sokat elárulni a regényről – amelyről többször is elmondta: csak a legutolsó oldalon derül ki a sztori végkimenetele, és előre kér mindenkit, hogy majd tartózkodjanak a spoilerektől. Annyi azért kiderült, a konfliktus alapja egy ellopott amerikai drón lesz, amellyel egy terroristacsoport lebombáz egy várost, ez pedig világméretű feszültségekhez vezet Washingtontól Pekingig. Azon pedig, hogy a helyzet ne legyen még rosszabb, együtt dolgozik egy CIA-nál dolgozó fiatal nő, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, aki szintén egy nő, egy francia titkos ügynök és egy kínai szereplő.

A sztori részletei pedig annyira valóságosak, amennyire a fiktív keretek között csak lehetnek: a politikusok és persze a helyzetek mind kitaláltak, de az egyes országok hadseregeire, fegyvereire, diplomáciájára vonatkozó adatok mind valósak, a felmerülő helyzetek valóságközeli megoldásáról pedig olyan emberek adtak tanácsokat és javítási ötleteket Follettnek, mint az EU egykori külpolitikában dolgozó diplomatája, vagy Barack Obama elnök tanácsadója.

Elnézést, hogy nem vagyok szerényebb, de szerintem ez a legjobb könyv, amit valaha írtam

– jelentette ki Follett. Hozzáteszi: „A hidegháború véget ért ugyan, de a mögötte húzódó feszültségek még mindig jelen vannak, és félelmetes belegondolni, még ma is mennyire könnyen elfajulhatna egy kicsinek induló konfliktus is.” Arra a kérdésre pedig, szerinte az amerikai vagy az orosz elnöknek kellene-e először elolvasnia a Nevert, úgy felel:

Nem hiszem, hogy Joe Bidennek szüksége lenne tőlem tanácsokra, de Putyinnak annál inkább. Szóval nem lenne baj, ha ő elolvasná a regényt.

 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások