szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A torta ötletét az egri vörösbor és a szilva ízének a párosítása ihlette.

Megvan az idei Magyarország Tortája: a címet Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász alkotása, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással. 

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-ai nemzeti ünnep köszöntésére. Idén a versenykiírásban újdonságként szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40 százalékban tartalmazzanak felvert tésztákat, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

A döntésről hírt adó ipartestületi közlemény szerint idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) a Huncut szilva herceg ötletének megszületésekor az egri vörösbor és a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

Magyar Cukrász Ipartestület

A közlemény szerint „a torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.”

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az „Évszakok”, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett.

Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Ismét a közleményt idézzük: „Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz. A torta energiatartalma - 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.”

Augusztus 19-étől lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. 

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16-tól megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik. 

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!