Megint kiakadt a menekültekre és az ellenzékre a Fidesz

Megint kiakadt a menekültekre és az ellenzékre a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két, a menekültügyet érintő állásfoglalást fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament. Az egyik az úgynevezett dublini rendszer működésével, a másik pedig az illegális bevándorlók visszaküldésével kapcsolatos irányelvről szól. A szavazás után a Fidesz nekitámadt a DK-nak és a Momentumnak.

Az Európai Uniónak évek óta nincs működőképes menekültügyi rendszere. A jelenleg érvényben lévő úgynevezett dublini szabályozás lényege, hogy a menedékkérelmet abban a tagállamban kell elbírálni, ahol a menedékkérő az EU területére érkezett. 2015-ben, a nagy menekülthullám időszakában elsőként a görög rendszer omlott össze, mert nem voltak képesek kezelni és feldolgozni az ügyeket. Ezzel kapcsolatban terjesztette elő az Európai Bizottság először 2016-ban, majd idén is a rendszer reformjára vonatkozó elképzeléseit, amely a tagállamok közötti nagyobb szolidaritásra épít, az idei javaslat pedig szakít a kötelező kvótarendszerrel. A magyar kormány a korábbi és a jelenlegi elképzeléseket is a kezdetektől elutasította.

A szolidaritás hiánya

Az EP-állásfoglalás hangsúlyozza, hogy a jelenlegi szabályok nem a tagállamok közötti méltányos felelősségmegosztást eredményezik. Rámutatnak, hogy az Európai Unió frontországai - Görögország, Olaszország, Málta, Ciprus és Spanyolország – aránytalanul nagy terhet viselnek a menedékkérők rájuk háruló regisztrációja és fogadása miatt.

A képviselők annak is hangot adtak, hogy az egyik tagállamból egy befogadó másik tagállamba való eseti áthelyezésekről szóló megállapodások nem helyettesítik a harmonizált és fenntartható közös európai menekültügyi rendszert. A dublini rendszer megreformálásáig pedig további forrásokat és eszközöket kérnek a frontországok számára.

A visszatérési irányelv kapcsán azt említették, meg, hogy "a hatékony visszatérési politika a jól működő uniós menekültügyi és migrációs politika egyik kulcsfontosságú eleme". Megjegyezték, hogy 2015 óta a végrehajtott visszatérési határozatok száma ugyan folyamatosan csökken, de nem feltétlenül azért, mert kevesebben lépnek be szabálytalanul az Unió területére. Felhívja az állásfoglalás a figyelmet arra, hogy az Unióban tartózkodók visszaküldésekor meg kellene vizsgálni a visszatérések tartósságát és az alapvető jogokat szavatoló biztosítékok érvényesülését, és az eljárási garanciák tiszteletben tartását is.

A két állásfoglalást a Fidesz elutasította, a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatta.

A Fidesz szerint "Gyurcsányné" kerítést bontana

Ehhez a témához kapcsolódva a Fidesz kiadott egy közleményt “A baloldali magyar EP-képviselők migránsokat akarnak Magyarországra telepíteni” címmel. Ennek a harmadik sorában már a következőket írják:

ha Gyurcsánynén vagy a momentumos képviselőkön múlna, lebontanák a kerítést és minden bevándorlót beengednének”.

Megemlítik, hogy a jelentés üdvözli a Tanács 2015-ös kvótahatározatát, amely a bevándorlók tagállamok közötti kötelező elosztásáról rendelkezik. Hozzáteszik: ez volt az a döntés, amelyet Magyarország a kezdetektől fogva élesen elutasított, majd Szlovákiával az Európai Unió Bíróságán is megtámadott. Az azonban már kimaradt a közleményből, hogy ezt a pert Magyarország elbukta, a bíróság kimondta, hogy uniós kötelezettséget szegett meg az Orbán-kormány.

Ugyan a migrációról szóló vitákban a baloldali magyar EP-képviselők rendre lapítanak, de az ilyen szavazásokon kibújik a szög a zsákból: az európai parlamenti fősodornak megfelelően ők is bevándorláspártiak”

- jelenti ki a közleményben Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a két napirendi pont kapcsán a Fidesz részéről sem volt felszólaló.

Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: “Mindkét jelentés kapcsán alapvető probléma, hogy túlhangsúlyozzák a garanciális elemeket, arról viszont szót sem ejtenek, hogy 2015 óta a menekültügyi szabályok nyújtotta garanciákkal szisztematikusan visszaélnek a gazdasági bevándorlók azért, hogy jogellenesen Európába juthassanak, és itt is maradhassanak”

Meg kell említeni, hogy éppen a menekültügyi eljárások garanciális elemeinek hiánya miatt marasztalta el több alkalommal Magyarországot az Európai Bíróság – legutóbb éppen ma. A jogellenesen Európában tartózkodók hatékonyabb visszaküldésére pedig az Európai Bizottság által beterjesztett és a magyar kormány által blokkolt javaslat szolgálna.

A Fidesz állásfoglalásával kapcsolatban Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője a következőket mondta az EUrológusnak:

“Hidvéghi Balázstól megszokhattuk már, hogy állításai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. A Fidesz EP-képviselője most is, egyszerűen csak hazudik. A tegnap elfogadott jelentésben természetesen nincs szó a migránsok kontroll nélküli beengedéséről, sem kötelező kvótáról. Hidvéghi Balázsnak érdemes lenne újra elővenni a jelentést és értelmezni a szöveget.”

Hozzászólások