szerző:
hvg.hu

Világbajnokság. Az ember ilyenkor elsőként a minőségi és izgalmas futballra gondol, ne feledjük azonban a rendezvény egyik árnyoldalát sem: az esetleges szurkolói rendbontásokat. A vendéglátók idén is ígérik, minden szükséges óvintézkedéseket is megtettek, megtesznek.

Vidám sörözés a kivetítők előtt - újabb rizikófaktor?

A német szervezők azon kívül, hogy igyekeznek minél biztonságosabbá tenni a világbajnokságot, a jegy nélkül maradt szurkolókat is megpróbálják kárpótolni. Nemrég felkérték a nagyobb városok vezetőit, hogy több helyen is állítsanak fel kivetítőket. "Mindig azt lehet hallani, hogy akinek nincs jegye, maradjon otthon. Mi azt szeretnénk, ha a belépő nélküli drukkerek is találkozhatnának egymással, és közösen néznék a meccseket" - véli Schneider.
"A gond csak az - mint ezt Niclas Stucke a rendező városok képviseletében kifejtette -, hogy egy kivetítős közvetítés költsége 600 ezer euró (mintegy 162 millió Ft), és a finanszírozás rendkívül nehéz, mert a szponzorok számára nem jelent komoly vonzerőt."
Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen "barátságos" meccsnézegetés közben ugyanúgy elpattanhat a cérna. Ez pedig, tekintve, hogy ezeken a helyszíneken valószínűleg a rendőrség sem lesz jelen akkora erőkkel, továbbá az előszűrés és beléptetés sem lesz olyan szigorú, mint a stadionok környékén, akár igen durva összecsapásokhoz is vezethet.

"A nyári labdarúgó-világbajnokságon nem kell rendbontástól tartani" - hangzott el a házigazda német szurkolói csoportok vezetőinek dortmundi megbeszélésén. Thomas Schneider, a vb-re érkező hívek tájékozódását és programjait szervező bizottság vezetője szerint sem a hazai, sem a vendégdrukkerek nem fognak botrányt okozni. "Mindenki felhőtlenül akar szórakozni, és szeretnénk, ha a jó hangulatot semmi sem rontaná el" - mondta Schneider. "A stadionokban nincs szükség rácsokra, és az arénákon kívül is az lenne az ideális, ha a rendőrség csak indokolt esetben lépne közbe. A drukkereket a szigorítások és az erődemonstráció provokálja, de ha békén hagyják őket, akkor nem lesz probléma."

Az előkészületek és az aránylag kevés zavargás ellenére, amely a 2004-es portugál rendezésű Eb-t és a 2002-es japán és dél-koreai vb-t tarkította, számos tapasztaltabb parancsnok is aggodalmát fejezte ki. Szerintük a német rendőrségnek fokozottabban kell majd figyelni, hiszen az országnak centrális helyzeténél fogva kilenc szomszédos állammal van uniós, „nyitott” határa. A szurkolók már elég sokszor letették névjegyüket ahhoz, hogy tudjuk: sosincs ideális eset. Az alábbiakban a vébék hagyományos szereplőinek szurkolótáborait vesszük górcső alá.

Jó vendéglátók lesznek-e a házigazdák?

Manapság a német szurkolók pesszimizmusáról hallani leginkább, de mostani enerváltságuk ellenére bármikor képesek egy "nagy dobásra". Legutóbb az olasz-német meccsen történt incidens, ahol a két csapat táborának összecsapását több tényező is befolyásolta az eredmény mellett (4-1-es olasz győzelem). A szervezés ott több ponton is hibázott: egyrészt olyan szurkolók is szereztek jegyet az olaszoktól, akik múltjuk miatt Németországban nem kaptak volna, másrészt több szektorban is keveredtek a két ország drukkerei.

A szervezők most is tartanak a hazai rendbontóktól. Andreas Morbach felügyelő, a düsseldorfi székhelyű Landeskriminalamt hírszerzési egységének vezetője szerint: „Saját szurkolóink részéről nagy az erőszakra való hajlam. Itt élnek, tudják, mit kell tenniük, és mindenre felkészültek.” Morbach tízezer potenciális, harcba indítható német huligánról beszél, ami a provokáció mértékétől függően változhat.

Mire készülnek a piszkos 716-ok?

Német-angol. Kő kövön nem marad.
A házigazdák örök riválisa, legalábbis a pályán: Anglia. Szurkolni nagyon tudnak, de balhézni is, ez közismert. Nem hiába tartják őket a szakértők a vébé biztonságát leginkább fenyegető tényezőknek.

A közelmúltban egy német falu utasította el egy idegenforgalmi iroda ötezer angol drukker elszállásolására vonatkozó ajánlatát, mondván, meg akarják őrizni a falu és környezetének épségét.

Az angol rendőrség még az otthon maradottakat sem hagyja magára: több mint 3200 bajkeverőként azonosított angol szurkoló mozgását kísérik figyelemmel hazájukban a korlátozó rendelkezések értelmében. Ez azt jelenti, hogy útlevelüket bevonják, a mérkőzések napján pedig jelentkezniük kell a helyi rendőrőrsön.

A legnagyobb veszélyforrást természetesen a Németországba utazó szurkolók jelenthetik. Mintegy négyezer regisztrált angol futballhuligán közül 877-nek most jár le három éves eltiltása. Ebből 716 nem sújtható újabb büntetéssel, így ők utazhatnak a világbajnokságra - őket 79 rendőr kíséri majd.

A szervezők összesen mintegy százezer angol drukkoló érkezésére számítanak. Az előrejelzések szerint 15 ezer angol drukker foglal majd helyet a válogatott első csoportmeccsén Frankfurtban, annak ellenére, hogy az angol szövetség csak 5300 jegyet kapott a szervezőktől. Az európai futballhuliganizmus ellenőrzéséért felelős rendőrségi forrás szerint félő, hogy a sötét múlt és a rendeletek miatt a vébé idejére a békés angol szurkolók is huligánok célpontjává válhatnak.

Brazília, Olaszország, Hollandia, Argentína (Oldaltörés)

Az ideális szurkolói temperamentum

Apait-anyait beleadnak
A felsoroltak közül (de talán az összes csapat közül) Brazília szurkolói fogják a legkevesebb fejtörést okozni a szervezőknek. A szurkolói rendbontás Brazília esetében csak saját kontinensén jellemző: egy Bolívia, Paraguay vagy az örök rivális Argentína elleni meccs odahaza rengeteg plusz töltettel bír.

Kicsit ugyan elkényelmesedtek, amit jelképez az is, hogy nagy részük csak a döntőre rendelt jegyet és szállást. Magabiztosságukat a fogadóirodákban tett fogadásaik is jelzik: nagy részük a brazil válogatott végső győzelmét várja. Ez azonban nem változtat semmin. Felkészülhetünk a karneválokra, a szambára, a dél-amerikai szépségekre, akiket keresni fognak a kamerák, a jó hangulatra, a dobokra, a brazil zászlókra, a talptól fülig kifestett fanatikus szurkolókra.

De. Ha ritkán is, a dél-amerikaiak is képesek galibát okozni, még akkor is, ha annak legfőbb oka a jó hangulat. A 2002-es világbajnokságon csapatukat ünneplő brazil szurkolók a kivezényelt rendfenntartó erőkkel csaptak össze, aminek következtében 2 civilt és egy rendőrt kellett kórházba szállítani. A drukkereket gumilövedékekkel kellett megfékezni.

Olaszország: majdnem hazai pálya

"Könnyen elképzelhető, hogy a 2012-es olasz Eb-pályázat is a szurkolók miatt futhat zátonyra" - nyilatkozta nemrég Franco Carraro, az olasz labdarúgó szövetség elnöke. Nem túl biztató előjelek.

Az olasz szurkolók nagyon szeretik csapatukat, és tekintettel arra, hogy a kontinensen rendezik, ráadásul egy olyan országban, ahol vendégmunkásaik is számmal élnek és dolgoznak, valószínűleg nagy táborral lesznek jelen Németországban.

A hírek szerint a szurkolók egy csoportja a világbajnokságot is harcmezőnek tekinti. Több európai ország neonáci csoportja egyesült erővel készül az iszlám országok labdarúgócsapatainak szurkolóival való összecsapásra. Közülük is élen járnak az AS Roma hírhedt ultrái, akik nyilatkozatban számoltak be ausztriai gyűlésükről, és szervezett akcióikról.

"Egységesek vagyunk. A világbajnokságon mészárlás lesz" - áll a közleményben, amely a továbbiakban iszlám terroristáknak nevezi a vébén kint sem lévő török, az algériai és a tunéziai szurkolókat. "Megtámadjuk őket. Ők mind ellenségek, akiket el kell törölnünk, akárcsak a rendőrséget" - folytatódik a szöveg. Hivatalosan sem az olasz, sem a német hatóságok nem reagáltak eddig a nyilatkozatra, de minden bizonnyal komolyan veszik a fenyegetéseket - tanulva többek közt az 1998-as franciaországi zavargásokból, amikor Marseille városában csaptak össze az angol hordák a tunéziai csapatot támogató afrikai bevándorlókkal.

A „hangulatfelelős” Hollandia

Az általában jókedvű holland drukkerek a szurkolás európai nagymesterei. A legnagyobb gondot idén az jelentheti, hogy tömegével érkeznek majd az eseményre. Mégpedig az ősrivális németek hazájába.

Az üzengetés már a vébé előtt elindult. A házigazdák tartanak például attól is, hogy az angol és holland vendégszurkolók egy része saját nemzeti színükre festett náci rohamsisakot utánzó műanyag fejfedővel sokkolja majd a hazaiakat. Egy holland cég által gyártott sapkákon St. George zászlaja díszeleg, alatta pedig az a „Minket senki sem szeret” szlogen olvasható, amelyet rendszerint az angol Millwall szurkolói énekelnek.

A cég vezetője, Florian Van Laar szerint mindez csupán vicc. „Azért mert a németeknek nincs humorérzékük, nekünk, hollandoknak még lehet. Egész Európából kaptunk rendeléseket, még olyan országokból is, ahonnan ki sem jutottak a vb-re. Végül is németek megszállták ezen országokat, így az emberek viselni akarják ezeket. Ha úgy gondolja, hogy ez provokáció, én azt mondom, most legalább tudja, hogyan érzünk!”

Argentína: sportszerűségből jeles - de csak a lelátón?

Szebbek Dusher szereléseinél
A négy évvel ezelőtti Japánban rendezett világbajnokságon példásan viselkedtek. Még az Anglia elleni vereség (1-0) után is békésen megfértek az angol szurkolókkal. „Bebizonyították a világnak, hogy a futball szeretete kibékíti az embereket” - mondta akkor Ogura Jundzsi, a japán szervezőbizottság egyik igazgatója.

A legnagyobb visszhangot jelenleg az kelti a válogatottal kapcsolatban, hogy Juan Sebastian Verón visszanyerte a szurkolók kegyeit. Nehezen bocsátották meg neki a 2002-es gyenge szereplést, majd azt, hogy Angliába igazolt. A 2003-as, Chile elleni mérkőzésen például a Buenos Aires-i Monumental-stadionban például a korántsem dicséretnek számító "Verón egy angol" feliratú óriási transzparens volt olvasható.

Az angol és az argentin szurkolók sosem kedvelték egymást. A Falkland- háború terhelte kapcsolaton Maradona 1986-os Isten Keze-gólja, Alf Ramsey 90-es évekbeli angol szövetségi kapitány argentin focistákra vonatkoztatott állatozása, és Beckham Dusher általi 2002-es kivégzése csak rontott.

Vincze Szabolcs

hvg.hu Foci-Eb

Eladó a focivébé gyepszőnyege!

Először a labdarúgó-világbajnokságok történetében a szurkolók megvásárolhatják a július 9-ei finálénak otthont adó berlini Olimpiai Stadion gyepszőnyegét.

hvg.hu Foci-Eb

Most vagy soha, Anglia!

Az angol labdarúgó válogatott bizakodással tekinthet a nyári világbajnokság felé, hiszen szakértők 1966 után ismét esélyesnek tartják a csapatot a trófea elhódítására. Ez persze további nyomásként nehezedik Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitányra, akinek munkáját folyamatosan bírálják a hazai futballal hagyományosan kritikus angol újságírók.

MTI Foci-Eb

Scolari lehet az új angol kapitány

Helyi lapértesülések szerint Luiz Felipe Scolari, a portugál labdarúgó-válogatott brazil szövetségi kapitánya favorittá lépett elő az angoloknál, akik gőzerővel keresik a nemzeti csapat éléről a nyári világbajnokság után távozó Sven-Göran Eriksson utódját.

hvg.hu Foci-Eb

Mi lesz veled, Németország?

A focivébé házigazdáinak szereplését illetően maga a szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann a legbizakodóbb. Példás ez a hozzáállás a nemzeti tizenegy vezetőjétől, az elmúlt hónapok eseményei azonban nem őt igazolják. A világbajnokság előtti áldatlan állapotot nem csak az együttes felkészülési meccsein elszenvedett vereségek, a csapat gyenge játéka idézte elő - nem egységes a vezetői gárda sem.

A fiatal Zuckerberg csinálhatott egy rasszista-szexista kamu profilt, hogy lejárassa ellenfelét

A fiatal Zuckerberg csinálhatott egy rasszista-szexista kamu profilt, hogy lejárassa ellenfelét

Tévés személyiségekkel töltötte fel hivatalát az ukrán elnök

Tévés személyiségekkel töltötte fel hivatalát az ukrán elnök

Kihátrált az RMDSZ a román kormánykoalíció mögül

Kihátrált az RMDSZ a román kormánykoalíció mögül

Bloomberg: Kétmilliárd eurós üzletre készül a Generali, magyar cég is érintett

Bloomberg: Kétmilliárd eurós üzletre készül a Generali, magyar cég is érintett

Akadozik a szemétszállítás a Zöld Híd által ellátott területeken

Akadozik a szemétszállítás a Zöld Híd által ellátott területeken

Nem fizeti a szomszéd a társasházi közös költséget, a vízdíjat? Van megoldás!

Nem fizeti a szomszéd a társasházi közös költséget, a vízdíjat? Van megoldás!