szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A VII. Bországgyűlés Városligeti Borfesztivál helyszíne a Vajdahunyad vár és környéke lesz június 8-tól 10-ig a Kós Károly sétánytól a Petőfi Csarnokig. A Vajdahunyad várat átszelő útszakaszon egészen a Hősök teréig korabeli magyar mesterségeket bemutató kézművesekkel találkozhatnak a látogatók.

© sxc.hu
A fesztivál pénteken 11 órakor kezdődik, aznap és szombaton éjfélig, vasárnap este 11-ig tart. A három nap a csúcsboroké és a csúcsborászoké. Nem szólva a hazai gasztronómiai különlegességekről -  kóstolhatunk, például pompost, buciban sült csülköt, langallót, kecskesajtot, kézzel nyújtott házi rétest, faszénen készült kürtöskalácsot.
 
S egy kis ízelítő a gazdag kulturális programból:

Horváth Sándor és cigányzenekara, Madárdal – népzene, Szalmaláng – bordalok, Tornádó tánczenekar, Vivat Bacchus – bordalok, Vecsernyica – Sóskúti Hagyományőrző Egyesület, Grossturwaller Musicanten, Grossturwaller Tanzen, Szikora Róbert és az R-GO Gidák.

Akikkel találkozhatunk a VII. Bországgyűlésen:
Árvay és Társa Pincészet - Tokaj
Békési Pálinkafőzde
Bock József - Villány
Borpalota - Mátra
Cezar Winery
Csányi Pincészet - Villány
Dúzsi Tamás - Szekszárd
Font Pincészet - Kunság
Gál Tibor Pincészet - Eger
Gál Pincészet - Villány
Gallus Pincészet - Szekszárd
Gere Attila Pincészete - Villány
Gere Tamás Pincészete - Villány
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok - Tokaj
Gundel Pincészet – Mád - Eger
Heimann Családi Pincészet – Szekszárd
Hegyalja Kincse – Tokaj
Kovács Pince - Tök
Lesence Borászat – Balaton
Maul Pincészet - Villány
Mark’o Pince - Mátra
Monarchia Matt International
Németh Borház - Balaton
Pajzos – Megyer - Tokaj
Pauleczki-vin - Tolcsva
Vino Perfetto – Olaszbor
Sebestyén Pince - Szekszárd
Szívbor – Montenegrói borok
Takler Pince - Szekszárd
Tokaj Hétszőlő - Tokaj
Tornai Pincészet – Somló
Törley Pezsgőpincészet
Villánybor/Kovács-Gressly Pince
Vylyan Pincészet – Villány
Vincze Béla Pincészete - Eger
Vino-Vitis Ősi családi Pincészet – Villány
Weninger - Sopron
Zsindelyes pálinkaház
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

G.CS. Gasztro

Gyorsan jönnek és mennek a gyorséttermek

A gyorsétteremláncok jó része a kilencvenes években nagyot bukott a magyar piacon. Az eddigi sikertelenség oka abban állt, hogy a helyi igényekhez nem megfelelő mértékben alkalmazkodtak az éttermek. A hazai fogyasztói szokások változása a gyorséttermi láncoknak kedvez, de a helyi ízlést is figyelembe kell venniük a vállalkozóknak.

Szikora Katalin Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

hvg.hu Gasztro

Trópusi ízek az agárdi pálinkaműhelyből

Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.

MTI Plázs

Mi ellen véd az extraszűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.