szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Észak-Rajna Wesztfália tartományi székhelye, Düsseldorf a fapados repülőjáratoknak köszönhetően a magyar sörturisták számára is elérhető közelségbe került. Az óváros sörfőzdéiben hétvégeken egyre több honfitársunk kóstolgatja a helybeliek kedvencét.

© www.beerpress.hu
Amikor a XIX. század közepén a német – és európai – sörfőzők többsége áttért az új stílusú, alsóerjesztésű – azaz a lager – sör  főzésére, Düsseldorfban és környékén dacosan tartották magukat a hagyományhoz. Az alt – azaz az „öreg” – errefelé mind a mai napig a legnépszerűbb sör. Akárcsak legközelebbi rokona, az angol ale, az alt is felsőerjedésű sör. A düsseldorfi sörfőzők azonban rájöttek, hogy a sör akkor dúsul, ha hideg helyen hosszabb ideig tárolják, az alacsony hőmérséklet fokozza tisztaságát és enyhíti karcosságát. Így hát megőrizték a jól bevált módszert, és az altbiert, akár déli unokatestvérét, a kölsch-t, a mai napig melegen erjesztik, amit a hideg érlelés – pihentetés – egy-két hónapos időszaka követ.

Nem véletlen hát, hogy a düsseldorfi sörfőzdékből kikerülő vonzó bronz- vagy sötét rézszínű altok teljesen más karakterűek, mint a többi sör. Az első korty finom kesernyéssége nem fedi el az altbier finoman savanykás ízét sem. Az újabb kortyokkal rövidesen erőteljes malátaíz jelentkezik, de a sör utóízét leginkább a zavarba ejtő, szomjoltó savanykásság jellemzi.

© sxc.hu
A legnagyobb gyártók: az issumi Diebels, az InBev csoport tagja, és a Warsteinerhez tartozó Frankenheim. Sörturistáknak azonban a kisebb helyi főzdéket ajánljuk. Ilyen a Schumacher, a Füchschen, a Schlüssel és az Uerige – melyek sörei a város határain kívül alig kóstolhatók. 
Jó, ha tudjuk, hogy Düsseldorfban ismeretlen a korsó fogalma. Az altot kizárólag magas, henger alakú, három decis üvegpohárból isszák, így mindig friss és hűs marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Szervert olvasztott a környezetbarát hamburger

Felmondta a szolgálatot a japán környezetvédelmi minisztérium szervere a McDonald’s félárú Big Mac-akciója következtében, amelyet az amerikai multinacionális cég japán leányvállalata "a föld megmentésére" hirdetett meg.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A sörsátrak kedvencei

Mostanában a müncheni Terézia réten minden a sörről fog szólni. No meg a finom bajor falatokról. A bajor a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh, az olasz, a francia, a sváb és persze az osztrák tiroli konyhával rokon. Az a híre, hogy a legjobb egész Németországban - és nem alaptalanul. Hagyományosan a különböző húsokra épül - kevésbé a zöldségek választékára.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Konyha a magasban

Ahogy lassan kúszik lefele a hőmérő higanyszála, úgy vágyunk a könnyű, mediterrán saláták, grillezett húsok után tartalmasabb, „melegítőbb „ fogásokra. Nézzünk körül a dél-tiroli konyha háza táján.

Vétek György Gasztro

Rétesshow a kastélyban

Nem elég, hogy a gulyásnak „múzeumot” csináltak Bécsben, még a rétessel is saját országimázsukat építgetik.

Lőrincz Zsolt Gasztro

A mesés Kelet ízei

Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Kóser étkek: a sólettől a maceszig

Ábrahám, a zsidóság ősapja tejjel-vajjal, lepénnyel és zsenge borjú húsával vendégelte meg az isteni küldötteket. Ahogy a zsidó naptár szerint beköszönt az 5768. év, érdemes kicsit közelebbről szemügyre venni a tradicionális zsidó konyha néhány alapétkét.

Kovács Gábor Gasztro

Pillantás a híd másik oldalára

Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.

Szikora Katalin Gasztro

A fehér, a sárga és a kopasz

A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.