szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Nem elég, hogy a gulyásnak „múzeumot” csináltak Bécsben, még a rétessel is saját országimázsukat építgetik.

© Vétek György
Pedig a rétest nagyon sokan (és nem is teljesen alaptalanul) tartják „echte” magyar süteménynek. Ősét vélhetően (sok mással együtt) a törökök hozták Magyarországra a 16. században.

A Balkánon, Törökországban és az arab országokban mai napig közkedvelt baklava lehetett az elődje. A mai formájában ismert, feltekert, töltött rétes a 18-19. század fordulóján alakult ki, s lett népszerű a későbbi Osztrák-Magyar Monarchia országaiban. Elsősorban Ausztriában, Csehországban és természetesen Magyarországon.

Úgy tűnik, az apfelstrudel, azaz az almás rétes még ma is az osztrákok, egyes számú kedvence. Meglehet, a bécsi szeletnél is jobban kedvelik, mert nemigen akad olyan étterem, amelyiknek hiányozna az étlapjáról. (A túrós rétes előfordulási gyakorisága ennek már csak körülbelül a fele.)

© Vétek György
Az almás rétest az országimázs-építés során is bevetették: az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján szereplő bécsi Schönbrunn kastély (a Habsburgok egykori „vadászlaka”) pékségében-cukrászatában látogatási idő alatt óránként tartanak réteskészítési bemutatót. A show-t azok láthatják (és még kóstolót is kapnak), akik kifizetik a 3 és fél eurós beugrót, vagy a kastély összes látványosságának megtekintésére feljogosító, úgynevezett Schönbrunn Pass Gold (36 euró) birtokosai.

A „műsor” körülbelül húszperces. Ennyi idő kell az ifjú, de igen rutinos leányzónak ahhoz, hogy német és angol nyelven elmagyarázza, miként készül a rétes tésztája és a bele való almás töltelék, majd kinyújtson egy adag rétestésztát, megtöltse, és szakszerűen összegöngyölje. Különösen látványos, amikor az ifjú hölgy kézfejével, alkarjával, talán még a könyökével is nyújtja a tésztát, és egy pillanatra – akár a pizzaszakácsok – meg is pördíti. Amikor a tészta egy picit kiszakad, a publikum úgy hördül fel, mintha egy kötéltáncos zuhanna le a cirkusz magaslatából. A végén persze minden összeáll, s a rétesrúd mehet a sütőbe.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Kenyér a tányérban

Már Erasmus is megmondta : „Egy ügyes szakács jó vacsorát tud készíteni köszörűkőből is.” A hálás elő- és utókor pedig feltalálta mindenkori kőlevesét - ami esetünkben kenyérből van.

Szikora Katalin Gasztro

A fehér, a sárga és a kopasz

A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.

Kovács Gábor Gasztro

Lecsó: tartózkodjunk az olajtól, jöjjön a szalonna

A lecsó annyira alapétele a magyar konyhaművészetnek, hogy a legtöbb szakácskönyv nem is foglalkozik az elkészítésével. És amelyik mégis, az röviden elintézi azzal, hogy az üvegesre pirított hagymára ráborítjuk a paprikát, majd rövidest a paradicsomot, sózzuk és ezt az egyveleget megfőzzük.

Plázs

Egy finom E - a rejtélyes umami

Száz éve azonosították, de csak néhány éve fogadják el ötödik alapíznek a rejtélyes umamit, amelyről a nemrég Pécsett megrendezett élettani konferencián is sok szó esett.

Gőgh Csilla Gasztro

Libamáj kánikulában is!

Nyáron egyszerű a főzés. A piacokon tucatjával válogathatunk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, hogy gyorsan összeüssünk valami könnyű ebédet, vacsorát. S lehet nagyszerű is, ha kicsit odafigyelünk arra, hogyan készítjük, mit mivel kínálunk. Sőt, még a klasszikus fogásokról sem kell lemondanunk.

hvg.hu Gasztro

Sztárok és cukrászok készülnek az Ország Születésnapjára

Különleges receptet kreált a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete augusztus 20-ára, az Ország Születésnapjára. Az „új hungarikum” alkotóihoz csatlakozott Budai Bernadett kormányszóvivő és számos hazai médiasztár – Karsai Zita, Csollány Szilveszter, Schobert Norbert, Magony Szilvi, Palcsó Tamás, Lola –, akik a Miniszterelnöki Hivatal felhívására tortát sütnek az ünnepre.

Kovács Gábor Gasztro

Centiméteres ötletek

A hazai sörözőkben sajnos divatjamúlttá vált a sörkorcsolya. Pedig komoly vendégmarasztaló lehet a szendvicsekből, falatkákból, olcsó, egyszerű zónaételekből összeállított kínálat.

Szikora Katalin Gasztro

A fagylalt karrierje

A kínaiak ezelőtt ötezer évvel fedezték fel, hogy ami tejből, jégből készül édes anyagokkal, az jó. Ma azt mondjuk, ez volt a fagylalt elődje.